Image Alt

Concòrdia

Cerni Escalé: “El català és casa nostra i avui fem un pas essencial per protegir-lo”

El Consell General ha donat llum verd al Projecte de Llei de la llengua pròpia i oficial, coneguda popularment com a Llei del català. Ho ha fet amb una majoria clara de l’hemicicle i només amb els vots contraris del grup parlamentari Andorra Endavant.

El conseller general Cerni Escalé ha començat el seu discurs remarcant poder aprovar “una de les lleis de protecció de la llengua més ambicioses d’Europa”. En aquest sentit, ha agraït el diàleg i la paciència a la resta de grups parlamentaris pel treball fet en comissió.

El president del grup parlamentari de Concòrdia ha fet especial èmfasi en un punt concret del text: la transitòria de fins a cinc anys per alguns permisos de residència a l’hora d’acreditar el coneixement de català. En aquest sentit, ha explicat que la preferència inicial de la formació era vincular l’obligació a l’atenció al públic, i no al permís de residència. I ha posat com a exemple que es demanarà abans el nivell de català a un treballador de la construcció que a un creador de continguts, quan paradoxalment és el segon que ha de fer ús de la llengua per viure, i no el primer. Per això ha allargat la mà al Govern a reduir la situació de desigualtat que existirà temporalment.

Que tothom tingui el dret de ser atès i correspost en català i que es demanin els mateixos requisits per a l’entorn digital que per al presencial són altres aspectes del projecte de llei que Escalé ha assenyalat com a importants. I pel que fa a les sancions, que també s’incrementen respecte a la llei que hi havia vigent des del 1999, el conseller general de Concòrdia ha assenyalat que a les sancions de desenes de milers d’euros només s’hi arribarà en casos de molta reincidència.

Escalé ha conclòs la seva intervenció recordant que quan es fa ús de la llengua no es tracta només de sons i paraules, sinó que és el vincle més fort i més viu que es té amb les generacions passades. I ha expressat que “el català és casa nostra” i que amb l’aprovació del Projecte de Llei “avui fem un pas essencial per protegir-lo i fer-lo créixer”.

 

Consideració per assentiment de la Proposició de llei del Raonador del ciutadà

El grup parlamentari de Concòrdia ha votat favorablement perquè la Proposició de llei del raonador del ciutadà, presentada pel grup parlamentari Socialdemòcrata, s’admetés a tràmit parlamentari. El conseller general Jordi Casadevall ha assenyalat que el text recollia el contingut de l’opinió de la Comissió de Venècia que, entre d’altres, estableix que el Raonador del Ciutadà tingui accés a tots els documents rellevants, també aquells que puguin ser privilegiats o confidencials.

Casadevall ha expressat que la formació veu bé que el Raonador del Ciutadà pugui impugnar lleis i altres reglaments davant el Tribunal Constitucional, però apuntant que aquesta facultat hauria de passar primer per una modificació constitucional, tal com apunta la Comissió de Venècia i el Govern en el seu criteri. El conseller general de Concòrdia ha conclòs assenyalant que tard o d’hora s’haurà d’abordar una reforma constitucional més profunda i que serà en aquest moment en què es podrà debatre aquesta qüestió.

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.