Image Alt

Concòrdia

Cerni Escalé durant la seva intervenció al Consell General.

S’aprova la creació de la comissió d’investigació de la CASS

El Consell General ha aprovat per unanimitat la creació d’una comissió d’investigació per esclarir les irregularitats relacionades amb el pagament de les pensions d’invalidesa de la CASS. El ple de la cambra ha aprovat la proposta presentada pel Grup Parlamentari de Concòrdia, juntament amb el Grup Parlamentari Socialdemòcrata i el conseller general no adscrit, Víctor Pintos, incorporant alguns dels aspectes plantejats a les esmenes dels grups parlamentaris de la majoria, per tal de permetre la creació de la comissió.

El president del Grup Parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha recordat que el problema amb el cobrament de les pensions d’invalidesa del grup 1 es remunta als darrers tres anys i que afecta a més de 200 persones, que haurien cobrat fins a 1,5 milions d’euros de més. Unes irregularitats, ha assenyalat Escalé, que ja existien abans de l’actual llei de la CASS.

La proposta inicial de comissió d’enquesta presentada per Concòrdia, el PS i Victor Pintos preveia que estigués conformada per un membre de cadascun dels grups i sense passar per alt les responsabilitats que se’n poguessin derivar. En canvi, la proposta alternativa de Demòcrates i Ciutadans Compromesos passava perquè la composició fos proporcional al nombre de consellers de cada grup parlamentari i que no es determinessin responsabilitats, centrant-se només a aclarir què ha passat.

Finalment, després de l’acord amb els grups parlamentaris de la majoria, la comissió d’enquesta estarà formada per tres membres del Grup Parlamentari Demòcrata, dos membres del Grup Parlamentari de Concòrdia, un membre del Grup Parlamentari Socialdemòcrata, un membre del Grup Parlamentari d’Andorra Endavant, un membre del Grup Parlamentari de Ciutadans Compromesos i el conseller general no adscrit.

Pel que fa a l’objectiu de la comissió, finalment s’ha acordat que s’esclareixi de forma clara totes les causes que han provocat aquesta manca de regularització en les pensions d’invalidesa, i també els fets que puguin ser susceptibles de responsabilitat. Sobre aquesta qüestió, el conseller general Cerni Escalé ha argumentat que si en el decurs d’una investigació hi ha indicis de responsabilitat penal, el Consell General tindrà l’obligació de portar-ho a la fiscalia, separant-ho de les responsabilitats polítiques. Escalé ha remarcat que consideren “molt saludable” que sigui el parlament qui s’encarregui de monitorar aquest procés i que no sigui el Consell d’Administració de la CASS, tenint en compte que molts dels seus membres ja hi eren quan es van produir aquestes irregularitats.

A més, en el sí d’aquesta comissió d’enquesta, podrà comparèixer qualsevol persona que pugui aportar informació d’interès relacionada amb el cas, amb l’objectiu que “no hi hagi cap límit al debat”, segons ha dit Cerni Escalé. Totes les compareixences seran públiques, tot i que la comissió pot acordar fer-ne de privades quan es tracti de persones sense cap vinculació amb la CASS o quan no siguin càrrecs públics.

La comissió d’enquesta estarà presidida per la consellera general Judith Casal, a sol·licitud dels grups parlamentaris de la majoria, i tindrà com a president suplent un membre del Grup Parlamentari Demòcrata.

Els grups impulsors de la iniciativa esperen que la primera reunió tingui lloc aquesta mateixa setmana.

Es posposa la llei que regula l’accés electrònic a l’administració de justícia

En la mateixa sessió parlamentària d’aquest dimarts a la tarda, el Consell General ha avalat la petició del Consell Superior de la Justícia de posposar l’entrada en vigor de la llei que regula l’accés electrònic a l’administració de justícia, perquè ara no estava en disposició de garantir que aquest inici de funcionament fos el correcte. Havia d’entrar en vigor el pròxim 20 d’abril i finalment ho farà el febrer del 2025.

 

Andorra la Vella, 12 de març del 2024

 

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.