Image Alt

Concòrdia

La Llei de l’Aigua i l’Agència Tributària Única centren les preguntes de Concòrdia al ple

El conseller general Jordi Casadevall extreu el compromís del ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia perquè l’aigua sigui declarada un bé d’interès nacional.

L’aigua i l’agència tributària única són els dos temes que han centrat les preguntes del Grup Parlamentari de Concòrdia en la sessió de control al Govern d’aquest dijous a la tarda al Consell General.

El conseller general Jordi Casadevall ha posat de manifest la preocupació per la manca de pluges i neu i les altes temperatures que estem vivint els darrers mesos, assenyalant la importància d’anticipar-se. Si bé no és la situació de sequera més important que ha viscut el país, essent aquesta la del 2008, el ministre de Medi Ambient, Agricultura i Ramaderia, Guillem Casal, ha compartit la preocupació i ha explicat que ja s’estan prenent mesures des de l’executiu. Ha dit que després de presentar els primers indicadors de dades climàtiques, en una setmana sortirà publicat el primer butlletí i que ja s’ha previst una trobada amb els comuns.

Amb l’objectiu de disposar de més reserves d’aigua que es puguin dedicar al consum, incloent-hi l’agricultura i la ramaderia, Jordi Casadevall ha preguntat per si es podria declarar d’interès nacional una xarxa d’embassaments en el marc del què estableix la llei de territori i urbanisme. El ministre Casal ha respost que és una qüestió que cal analitzar molt bé amb els comuns, ja que té un impacte en el territori i el paisatge i el transforma en més vulnerable. Ha assenyalat que no és una solució a mitjà o llarg termini que el Govern es pugui plantejar.

Encara relacionat amb el mateix tema, Jordi Casadevall també ha demanat per la Llei de l’aigua que vol impulsar el Govern i pels terminis previstos. El ministre Casal ha respost que preveuen que sigui una realitat al llarg del primer semestre del 2026 i ha anunciat la voluntat de declarar l’aigua un bé de domini públic. També s’ha compromès a fer arribar al grup parlamentari el primer informe jurídic encomanat per conèixer el marc competencial, així com també un primer índex del futur projecte de llei, que es preveu poder-ne disposar a l’estiu.

Encara sobre aquesta qüestió, Casadevall ha preguntat per si s’ha plantejat alguna limitació a nivell de consum ciutadà en el cas de restriccions, a la qual el titular de Medi Ambient ha respost que es preveu tenir-ho en compte en el cas que es donin situacions de sequera. El conseller general de Concòrdia ha allargat la mà al ministre per treballar el text de manera consensuada. Guillem Casal ha respost que la voluntat de l’executiu és precisament aquesta.

Agència Tributària Única

En aquesta mateixa sessió, el president del Grup Parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha demanat per l’agència tributària única. Ha remarcat els problemes que comporta comptar amb vuit administracions diferents i ha aprofitat per recordar el compromís electoral de Demòcrates de presentar un projecte de llei abans del 2017. El ministre de Finances, Ramon Lladós, ha respost que es tracta d’un projecte complex i que cal un compromís per part de totes les administracions. Lladós no ha avançat un calendari concret, però sí que ha dit que ja s’està reunint amb els comuns i que preveu poder compartir amb ells els avenços que cal fer al llarg dels propers tres mesos.

Tenint en compte que la voluntat del Govern és arribar a un consens amb els comuns i no presentar un projecte de llei, Escalé ha preguntat al titular de Finances perquè no es presentava una iniciativa legislativa després d’haver escoltat els representants comunals.

El conseller general Cerni Escalé havia plantejat una altra pregunta, relativa a l’estat del text de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. Finalment, davant l’absència del cap de Govern a la sessió parlamentària, i tenint en compte que era qui l’havia de respondre, ha retirat la qüestió per a la pròxima sessió.

Pacte d’Estat de Salut

En la pregunta realitzada pel grup parlamentari d’Andorra Endavant sobre la situació al SAAS, Escalé ha aprofitat per demanar a la ministra sobre el text del pacte d’Estat de Salut, al qual no s’hi ha sumat la majoria dels grups parlamentaris de l’oposició, i si el Govern no es plantejava un canvi de metodologia. La titular de Salut, Helena Mas, ha respost que estan estudiant les aportacions fetes i que intentaran que els grups que ara no s’hi hagin sumat, ho facin.

 

Andorra la Vella, 7 de març de 2024

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.