Image Alt

Concòrdia

Article opinió Sílvia Mosquera sobre desigualtat

Desigualtat econòmica i social

Segons l’Organització de les Nacions Unides, la desigualtat econòmica és la diferència que hi ha en la distribució de béns, ingressos i rendes dins d’un grup, societat, país o països. És a dir, es dona quan els recursos econòmics, en lloc de distribuir-se de manera equitativa, es concentren en poques mans.

Que la desigualtat existeix és innegable i s’entén com una qüestió purament econòmica. Ara bé, hi ha molts altres factors que la determinen. Els darrers dos anys, l’1% dels més rics acumulen gairebé el doble de riquesa que la resta de la població mundial.

Pel que fa a la desigualtat social, aquesta no es dona de la mateixa manera ni en tots els llocs ni en tots els àmbits. En algunes societats es tracta d’un tema lligat, exclusivament, a la classe socioeconòmica, mentre que en d’altres també implica consideracions més personals, com la raça, la religió, l’orientació sexual, etc.

A causa de les crisis que estem patint els últims anys, el nostre poder adquisitiu i els nostres valors s’han vist afeblits i castigats per la manca de polítiques socials i de redistribució de la riquesa. Les conseqüències són diverses: dificultat per accedir a l’educació, dificultat per mantenir una bona alimentació, conflictes familiars, situacions de vulnerabilitat i d’exclusió social… La desigualtat dificulta el progrés, trenca la cohesió social i dona lloc a la discriminació.

La gent de la meva generació, els qui vam començar a treballar fa més de dues dècades, hem tingut l’oportunitat de tenir una feina, accedir a un habitatge digne, a l’educació i a la sanitat gràcies a les nostres lluites, individuals i col·lectives. Ara bé, precisament perquè les generacions que estan començant ara a obrir-se pas al mercat laboral no s’estan trobant amb la mateixa situació, hem de ser conscients del context actual, fer les coses a poc a poc i reflexionar sobre el moment que vivim els ciutadans i les ciutadanes d’Andorra.

Hem de repensar les polítiques actuals i fer reformes profundes que garanteixin el benestar social i econòmic per la nostra generació i les futures. És essencial reconduir la situació i posar en relleu la protecció del territori i de la nostra societat.

Sílvia Mosquera, copresidenta de Concòrdia

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.