Image Alt

Concòrdia

Concòrdia vol incrementar la cessió urbanística en la modificació de la LOGTU

Una altra mesura que vol introduir en la modificació de la LOGTU és que l’habitatge públic sigui d’interès nacional.

El grup parlamentari de Concòrdia, amb representació de Cerni Escalé, Jordi Casadevall i Pol Bartolomé, ha presentat aquest matí, en roda de premsa, les tres proposicions legislatives que pretén presentar a tràmit parlamentari entre el segons semestre del 2023 i principis del 2024.

Entre aquestes modificacions legislatives es troba la modificació de la Llei del sòl. Com ha indicat Cerni Escalé, “la petja de l’urbanisme té una permanència molt llarga en el temps i crea impactes mediambientals, dels sistemes de transport públic, de l’eficiència energètica i econòmica i de la forma en com ens relacionem com a comunitat”. És per aquest motiu que Andorra necessita mesures per reduir l’impacte de l’urbanisme.

Quines mesures proposa Concòrdia?

Escalé ha fet visible algunes de les mesures amb què està treballant el grup parlamentari de Concòrdia per tal de mitigar els impactes que té la construcció de projectes urbanístics, perquè, com ha destacat, “el medi natural d’Andorra és el nostre museu nacional i hem de ser més curosos en determinar on construïm i com construïm”.

Entre les mesures que proposa Concòrdia per aquesta modificació de la llei del sòl trobem que el percentatge de cessió sigui fix i d’un 20% -encara que s’ha de fer una reflexió interna, però es parteix d’aquesta base- . A més, s’hauria d’eliminar l’opció del 0% perquè és una cessió que té una temporalitat de 10 anys d’excepció, i passat aquest termini de temps es pot modificar el destí de l’immoble sense haver d’abonar l’import de cessió, sent un estalvi per propietari o promotor. Amb aquesta mesura del 20% de cessió, Escalé ha apuntat que “si es continua construint hi haurà més espais per al servei públic o majors ingressos pel sector públic”.

Un altre canvi que s’ha suggerit ha estat la determinació de sòl no urbanitzable per les parcel·les molt allunyades de la font de la vall. Actualment, “qualsevol terreny que no estigui afectat per riscos naturals es pot desenvolupar sempre que es puguin fer arribar els serveis”, ha recordat Escalé, que també ha puntualitzat que aquest canvi no afectaria “si històricament hi ha una borda, el fet de recuperar-les s’hauria de permetre, però no l’edificació d’habitatges plurifamiliars”.

La tercera mesura tractada ha estat la cessió en espècie, és a dir, que la cessió es pogués fer directament amb immobles fruit de la promoció immobiliària i d’aquesta manera poder augmentar el parc de l’habitatge públic, descentralitzant aquest tipus de llars i evitant guetos. Escalé ha recalcat que la idea seria desplegar incentius per a la cessió en espècie perquè els comuns l’utilitzessin per augmentar el parc d’habitatge públic, però en cap cas “seria una obligació” sinó una mesura per utilitzar-la de “forma habitual”.

Per acabar, Escalé apuntat com a quarta mesura que “l’habitatge de titularitat pública s’ha de considerar projecte d’interès nacional”. Escalé ha remarcat que l’actual llei marca que hi ha certs projectes que poden utilitzar sol públic per desenvolupar-se i ha exclamat que “des de Concòrdia creiem que l’habitatge públic hauria de ser un dels criteris que conformés l’interès públic.”

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.