Image Alt

Concòrdia

Concòrdia treu a debat la digitalització educativa, la gestió de Bombers i l’Acord d’Associació amb la UE

La sessió de control al Govern d’aquesta tarda al Consell General ha servit per abordar temes que afecten diversos sectors del país. Des de la revisió de la digitalització en el sistema educatiu, plantejada per Maria Àngels Aché, fins a les preocupacions sobre la gestió de les vacants del cos de Bombers exposades per Núria Segués, i el debat sobre l’Acord d’Associació amb la UE iniciat per Pol Bartolomé.

 

Maria Àngels Aché demana una revisió de la digitalització en les aules

En la sessió parlamentària d’avui, la consellera general del grup parlamentari de Concòrdia, Maria Àngels Aché, ha qüestionat al govern sobre l’efectivitat de l’ús de les eines digitals, com les tauletes, en el sistema educatiu d’Andorra. En la seva intervenció Aché ha valorat positivament les iniciatives del Ministeri de Relacions Institucionals, Educació i Universitats en la posada en marxa d’un Pla d’Escola, però al mateix temps ha destacat la necessitat d’anar més enllà en l’avaluació d’aquests canvis.

Després de deu anys de la implementació del PERMSEA (Pla de Renovació i Millora del Sistema Educatiu Andorrà), Aché ha fet èmfasi en la importància de revisar críticament l’impacte de les tauletes i altres eines digitals utilitzades en les escoles. Ha recordat que aquests canvis no només impliquen una modificació dels mètodes d’ensenyament, sinó també una inversió en el futur dels estudiants, i que cal una supervisió constant per assegurar que es converteixin en un llegat positiu.

La consellera ha subratllat la importància de no oblidar les repercussions d’aquesta digitalització, especialment en vista de les preocupacions expressades per part del cos educatiu i experts internacionals sobre possibles efectes negatius com l’augment de la hiperactivitat, la impulsivitat i el deteriorament de l’atenció entre els alumnes.

Durant el debat que s’ha obert -amb el ministre Baró- sobre l’equilibri entre els avantatges i els riscos de la digitalització en l’educació, i on el ministre ha explicat el procés d’estudi iniciat en aquest sentit, la consellera general Aché ha obtingut el compromís de Govern de fer públics els resultats de l’avaluació que estarà en marxa aquest curs, així com de les mesures correctives que podran despendre’s.

 

Núria Segués qüestiona el Govern sobre la gestió de les vacants dels Bombers

En la sessió parlamentària d’avui, la consellera general de Concòrdia, Núria Segués, ha posat en relleu la situació actual del cos especial de Bombers d’Andorra. En un període on es negocia per millorar les condicions laborals i salarials d’aquest grup essencial, la consellera ha plantejat la gestió de la cobertura de les vacants.

El cos de bombers ha iniciat una sèrie de negociacions amb el Govern per tal de reivindicar un augment de les graelles salarials i una millora en les prestacions de baixa per accident laboral. A més, han decidit no cobrir les vacants d’alguns parcs amb hores extres com a mesura de pressió, el que ha portat a una situació en què diverses casernes operen amb efectius sota mínims.

Durant la seva intervenció, la consellera Segués ha destacat la importància de tenir en compte l’entorn natural d’Andorra, el benestar de la comunitat, i les necessitats paisatgístiques i mediambientals del país. Ha subratllat la necessitat d’ajustar el cos especial no només a la demografia actual, sinó també a factors externs com l’impacte del canvi climàtic.

Segués ha expressat que “el fet que hagin de fer hores extres per compensar la manca de personal és un clar indicatiu que hem de prendre mesures immediates per abordar aquesta situació”. En aquest sentit, ha instat ha buscar alternatives que permetin augmentar els recursos personals disponibles en el cos de Bombers, “ja sigui a través de la contractació de més personal o de la formació de nous efectius”.

La consellera general ha recordat que és imperatiu invertir en la millora del nostre cos de Bombers “per garantir la seva eficàcia i la seguretat de la nostra comunitat”. A més, ha afegir que la qualitat i la preparació d’aquesta força d’emergència “no poden veure’s compromeses per la falta de recursos personals”.

Davant de les respostes de la ministra Molné, que assegurava que en el fet puntual de la negació del cos en fer hores extres no va haver-hi cap afectació en el servei, però que reconeixia que les hores extres dels professionals s’havien vist augmentades perquè cada cop s’organitzen més esdeveniments, la consellera Segués ha demanat si Govern s’havia plantejat establir una ràtio de Bombers en relació a la població, obtenint com a resposta que s’està fent un estudi de necessitats del país i de les infraestructures per mirar si el nivell d’efectius és suficient.

 

Pol Bartolomé obté el compromís del Govern per a realitzar sessions monogràfiques entorn l’Acord d’Associació

En el plenari, Pol Bartolomé, conseller general de Concòrdia, ha abordat qüestions importants respecte a l’Acord d’associació entre Andorra i la Unió Europea. En aquesta sessió, Bartolomé ha obtingut el compromís del Govern per realitzar sessions monogràfiques al parlament per debatre a fons l’Acord d’Associació.

El debat s’ha centrat en el protocol, clàusula o procediment específic que regula la compra de segones residències a Andorra per part de ciutadans de la UE. Bartolomé ha fet referència a l’exemple de Malta, on la legislació restringeix l’adquisició d’immobles a estrangers no residents, i ha mencionat altres casos similars dins de la Unió Europea com Dinamarca, Finlàndia, Croàcia i Suïssa.

Ha destacat la importància de la inclusió d’aquestes restriccions en els tractats d’adhesió o d’associació amb la UE. Bartolomé ha qüestionat la posició d’Andorra en les negociacions sobre l’adquisició de segones residències i la possible modificació de la llei d’inversió estrangera.

El Cap de Govern ha respost sobre la viabilitat de limitar la compra de segones residències i ha parlat de la necessitat de valorar impostos i límits específics. Això sorgeix en el marc d’un projecte de llei que facilitaria a les persones estrangeres no residents l’adquisició de múltiples propietats a Andorra, una proposta que Bartolomé ha criticat tenint en compte la situació de l’habitatge del país.

Amb el compromís del Govern de realitzar sessions monogràfiques, es preveu una discussió més detallada i exhaustiva de l’Acord d’Associació.

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.