Image Alt

Concòrdia

Descongelació lloguers

Concòrdia demana la pròrroga de la congelació dels lloguers

Escalé: “que en el pitjor moment el Govern proposi mesures de descongelació dels lloguers és com si a un malalt se li retira la medicació en el pitjor moment de la malaltia”.

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha reclamat avui  “prorrogar un any més la congelació dels preus dels contractes de lloguer amb les mateixes exempcions que ja es preveien a la llei” per una qüestió de responsabilitat política i social.

Així de contundent s’ha mostrat Escalé durant la roda de premsa que s’ha realitzat aquest migdia al Consell General,  on el conseller general de Concòrdia ha explicat que el seu grup parlamentari està treballant en una proposició de llei al respecte amb la finalitat de fomentar el debat sobre el tema de l’habitatge.

Escalé ha demanat la pròrroga dels lloguers durant un any amb les exempcions previstes per llei, com són l’increment de l’IPC de forma proporcional a l’augment salarial de la persona que tingui el contracte de lloguer i en el supòsit que el pis s’utilitzi a ús propi o familiar que es pugui resoldre el contracte de lloguer. En aquest darrer motiu Escalé ha explicat que en aquest cas “cal fer una fiscalització més estricta”, apuntant fins al segon grau de consanguinitat del familiar i a un control més estricte perquè “segurament no n’hi ha prou amb una declaració jurada per resoldre el contracte”, indicant que “s’hauria de requerir el nou contracte signat amb el parent per evitar que amb l’excusa d’aquest  tipus de contractes es facin nous contractes de lloguer incrementant els preus”.

Escalé ha especificat que la mesura de no descongelar els lloguers és important i necessària, en primer lloc, per les dades facilitades en l’informe del Raonador del Ciutadà que confirma que “la situació de l’habitatge al país empitjora”. Com ha indicat el president del grup parlamentari “ens trobem amb el nombre més gran de reclamacions i de persones que es troben en precarietat i en dificultat del cost de vida al país respecte de l’habitatge des del 2019” i ha reiterat “que en el pitjor moment el Govern proposi mesures de descongelació dels lloguers és com si a un malalt se li retira la medicació en el pitjor moment de la malaltia”, per sentenciar que “és una qüestió de responsabilitat política i social de prorrogar un any més aquestes mesures”.

Escalé ha incidit que “viure a Andorra no pot convertir-se en un luxe i aquesta pròrroga que proposem ha d’ajudar a fer que les persones amb rendes més baixes o que estan econòmicament més desprotegides, puguin continuar vivint entre nosaltres” apel·lant a la implicació que això suposa per a la identitat i el teixit social andorrà.

Tanmateix, Escalé s’ha referit al fet que el Govern hagi parlat de descongelar els lloguers sense especificar la proposta. Segons el conseller general, “crea desprotecció i intranquil·litat”, apuntant que “és poc responsable que en el moment de fer les previsions no s’especifiqui clarament quina és la intenció del Govern al respecte”. Per aquest motiu, Concòrdia demana més claredat i “esperem que la proposició serveixi per establir una posició clara de país i que els llogaters no hagin d’esperar el 22 de desembre per saber si podran renovar o no  en contracte de lloguer per a l’any següent”, recalcant la gravetat d’aquest fet.

Escalé ha aprofitat per expressar la necessitat de “més previsió i un debat parlamentari real i per tenir-lo, és necessari que les lleis no entrin a tràmit parlamentari amb el procediment d’extrema urgència” allargant la mà a debatre des d’aquest moment en les mesures de protecció i trobar solucions a la problemàtica de l’habitatge.

Per finalitzar, el president del grup parlamentari ha volgut donar les gràcies “als propietaris responsables”, constatant que “n’hi ha molt que mantenen els preus per sota del mercat un cop finalitza un contracte de lloguer”. Escalé ha sentenciat que aquests fets són “petits heroismes que tenen lloc cada dia al nostre país i ens fan més forts”.

 

Andorra la Vella, 25 setembre de 2023

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.