Image Alt

Concòrdia

Despenalització avortament

Passos decidits cap a la despenalització de l’avortament

Segués: “L’avortament és un dret que hem defensat i que seguirem reivindicant fins que puguem materialitzar-lo amb un text legal”.

La consellera general del grup parlamentari de Concòrdia ha presentat avui, en roda de premsa, l’esborrany de la modificació del text del Codi Penal per la despenalització de l’avortament, un text que, com ha indicat Segués, “ens permetrà tenir un punt de partida per obrir un debat substantiu amb la resta de grups parlamentaris”.

Així doncs la modificació va estrictament vinculada al Títol II relatiu als delictes contra la vida humana prenatal, fonamentalment l’article 108 sobre l’avortament consentit, amb la voluntat de fer un pas endavant pels drets de les dones “i fer desaparèixer l’estigmatització i la pena d’arrest d’aquelles dones que decideixin lliurement sobre el seu cos”, ha indicat Segués.

La consellera general ha remarcat que ara per ara el grup parlamentari ha posat el focus en la despenalització, i ha passat a explicar els canvis fonamentals que parteixen de l’article 108 del Codi Penal.

En primer lloc, es vol incloure que “el o la professional sanitari que realitzi l’acompanyament a la dona que vol avortar quedi eximit de qualsevol pena”. En segon lloc, la dona que produeixi el seu avortament o consenti que una altra persona l’hi provoqui no hauria de ser castigada amb pena d’arrest en quatre grans supòsits: quan l’avortament es dugui a terme durant les primeres 14 setmanes a petició de la dona embarassada, hauria de ser lliure, quan l’embaràs sigui conseqüència d’un fet constitutiu de delicte de violació i la interrupció es produeixi abans de les 22 setmanes o sense terminis quan el fetus pateixi danys greus tant físics com psíquics i no sigui viable la vida en qualsevol fase de l’embaràs i quan hi hagi un risc per la vida o per la salut física o psíquica de la mare en qualsevol fase de l’embaràs.

Segués ha indicat que tots els informes jurídics consultats fins al moment “mostren una absoluta compatibilitat amb la Constitució andorrana” i ha puntualitzat que “no ens consta que la despenalització fos objecte de renúncia per part del Copríncep Episcopal”.

A banda de la modificació del Codi Penal, Segués ha puntualitzat que per Concòrdia un altre punt important és que “la interrupció voluntària de l’embaràs ha d’estar cobert per la cartera de prestacions de la CASS” i, per tant, entrar en la cartera de serveis, un canvi que  caldrà veure quin és el circuit per tal d’introduir aquesta prestació, com per exemple, per reglament via resolució.

Segués ha finalitzat la seva intervenció explicant que el text “tal com hem fet amb altres textos legislatius, concretament la Llei d’Inversió Estrangera, el penjarem al nostre web perquè tots els agents socials i econòmics i la ciutadania puguin consultar-lo i fer les esmenes que es considerin”, afegint que “també ho farem extensible a la resta de forces parlamentàries” amb la finalitat “d’iniciar un diàleg i buscar que la proposta tingui el major consens perquè un consens ampli és un consens estable”.

 

 

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.