Image Alt

Concòrdia

Bartolomé insta a retallar el pressupost turístic per diversificar l’economia andorrana

Durant la sessió d’avui al Consell General, en el debat del Projecte de llei del pressupost 2024, el conseller general Pol Bartolomé ha defensat una reserva d’esmena presentada pel Grup Parlamentari de Concòrdia. La proposta, que ha estat finalment desestimada amb 8 vots a favor, 18 en contra i 1 abstenció, buscava reduir la despesa pública destinada a Andorra Turisme per diversificar l’economia i reduir la dependència del sector turístic.

En la seva intervenció, Bartolomé ha argumentat que “la nostra esmena respon a la necessitat d’ajustar el pressupost d’Andorra Turisme a les capacitats pressupostàries del país“. Ha destacat que, en els dos últims anys, el pressupost de la societat ha experimentat un increment notori a causa de la taxa turística, la qual ha generat ingressos de més de 7 milions d’euros.

Bartolomé ha subratllat el creixement turístic a Andorra, indicant que “en l’última dècada, el nombre de turistes a Andorra ha crescut un 300%”. Aquest any, Andorra ha superat “la xifra astronòmica dels 9 milions de turistes”, una dada considerable per a un país amb una població de 85.000 persones i una extensió de 468 kilòmetres quadrats.

El conseller general ha posat en dubte el model turístic actual d’Andorra, impulsat pel Govern, que busca incrementar indefinidament el nombre de visitants. Ha destacat que Andorra Turisme, com a promotor de projectes turístics, ha fet d’Andorra un destí molt atractiu, però ha qüestionat la necessitat de continuar incrementant el seu pressupost.

Bartolomé ha expressat la seva preocupació sobre la sostenibilitat d’aquest model turístic, afirmant que “tot té un límit” i que Andorra s’ha convertit en un dels països europeus amb una major densitat turística. Ha argumentat a favor d’un model turístic “menys extractiu” que s’integri millor en el patrimoni natural i cultural d’Andorra i que consideri el benestar de les comunitats locals.

Bartolomé ha proposat com a solució una reducció de la dotació pressupostària a Andorra Turisme, suggerint que es podrien aconseguir bons resultats amb un pressupost menor, similar al de l’any 2019. També ha fet una crida a replantejar l’estratègia d’inversions públiques del Govern, destacant la necessitat de diversificar l’economia andorrana per reduir la seva dependència del sector turístic.

El Conseller General Bartolomé també ha destacat les implicacions econòmiques més àmplies de la seva proposta. Ha afirmat: “Per diversificar l’economia d’Andorra i reduir la vulnerabilitat davant de xocs externs, és imperatiu destinar els ingressos generats pel sector turístic a inversions en nous sectors econòmics. Actualment, el turisme representa aproximadament el 50% del PIB d’Andorra, creant una dependència significativa.”

En conclusió, el Grup Parlamentari Concordia insta a una reavaluació de les prioritats pressupostàries, destacant la necessitat de diversificar les inversions públiques. Bartolomé ha finalitzat explicant que destinar tots els ingressos de l’impost turístic a Andorra Turisme és contraproduent per a l’objectiu de diversificació econòmica i responsabilitat fiscal.

 

Andorra la Vella, 1 de febrer del 2024.

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.