Image Alt

Concòrdia

Aprovada per unanimitat la llei que regula temporalment el mercat de lloguer

Concòrdia vota a favor de l’aprovació de la llei que regula el mercat de lloguer i celebra el canvi de rumb del Govern en matèria d’habitatge. 

El Consell General d’Andorra ha donat llum verda, de manera unànime, a la llei que regula temporalment el mercat de lloguer, amb pròrrogues de tres anys i congelació de rendes fins al 2024 en la majoria dels casos. La llei s’ha validat per assentiment, reflectint així un ampli consens polític en aquesta qüestió.

Tanmateix, a partir d’avui es posa en marxa la feina per abordar la complexa situació del mercat de l’habitatge de lloguer a Andorra. Les línies mestres de la llei, coneguda com la llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament d’habitatges, estableixen una pròrroga general de tots els lloguers fins al 2027. Només les rendes més baixes experimentaran increments per al 2024, amb un màxim d’IPC més un 4% per aquelles per sota dels sis euros per metre quadrat.

D’altra banda, la llei contempla la creació d’un Registre nacional de la propietat en un termini de 18 mesos i incrementa fins als 50 euros per metre quadrat l’impost als pisos buits. La moratòria per a la concessió de noves llicències d’habitatges d’ús turístic s’allarga fins al setembre del 2025.

Malgrat aquests avanços legislatius, la llei és només el final d’un capítol. El veritable treball comença ara, amb la necessitat de col·laboració entre el Govern i els grups parlamentaris per definir mesures a curt termini i estructurals. L’objectiu és revertir la situació del mercat de l’habitatge de lloguer per assegurar que, al més aviat possible, la població tingui accés a pisos a preus assequibles.

En el debat parlamentari, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha destacat en diverses ocasions la necessitat i la bondat de la llei que avui s’ha aprovat per unanimitat. Com ha explicat, “tres anys donen un marge d’actuació estable per poder projectar noves mesures en matèria d’habitatge”, remarcant que la llei que avui s’aprovava a la cambra ofereix “estabilitat i tranquil·litat als llogaters” i, en certa manera “seguretat jurídica als propietaris”.

Escalé ha reconegut un ‘mea culpa’ per no presentar esmenes al text anteriorment en haver tingut la percepció inicial que el text presentat pel Govern era ferm i no hi havia marge de millora. Tanmateix, ha destacat que aquesta llei “posa la bena a la ferida real que tenim sobre l’habitatge, però la ferida continua oberta”. En aquest sentit, Escalé ha recordat que és important prendre mesures molt decidides en tots els temes resolts en el debat monogràfic, tot esperant “continuar fent passos decidits” i en un ritme àgil a partir d’ara.

Inversió en benestar: Renovació de tecnologia mèdica a l’Hospital de Nostra Senyora de Meritxell

En una decisió unànime, s’ha aprovat un crèdit extraordinari destinat a la renovació de dues peces cabdals al funcionament de l’Hospital de Meritxell: el Tomògraf computaritzat (TAC) i el Mamògraf. Amb un finançament total d’1,35 milions d’euros per als dos aparells, aquesta inversió és necessària per al funcionament i la millora de la infraestructura sanitària.

La modernització del TAC i el mamògraf és fonamental per assegurar una atenció sanitària de primera categoria. Aquestes màquines són una peça clau en el diagnòstic precís i el seguiment dels pacients.

Per aquest motiu, els grups parlamentaris han destacat unànimement la importància d’aquesta inversió per garantir que l’Hospital de Meritxell continuï proporcionant serveis de salut de qualitat.

Tanmateix, la consellera general de Concòrdia, Maria Àngels Aché, ha volgut desatacar en la seva intervenció que “caldria anticipar-se per tal d’encabir en el seu respectiu pressupost” la renovació de la maquinària de l’hospital abans que arribés a la seva obsolescència, i, d’aquesta manera, “evitar tràmits que poden alentir i entorpir el bon funcionament i la qualitat del servei”.

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.