Image Alt

Concòrdia

Pol Bartolomé Taxa turística

Taxa turística i el sector primari

En l’article ‘Taxa turística i el sector primari’ del Diari d’Andorra el conseller general Pol Bartolomé destaca la necessitat de redistribuir els ingressos de la taxa turística cap al sector primari d’Andorra. Defensa suportar l’agricultura i la ramaderia per un turisme més sostenible.

El pressupost general del Govern per a l’exercici de l’any 2024 preveu una despesa de 20,7 milions d’euros destinats a Andorra Turisme. Un increment pressupostari de l’11.46%, que suposa 2,1 milions d’euros addicionals per la societat. En efecte, 5,6 milions d’euros més, si recordem l’increment que va viure el pressupost de la parapública l’any anterior.

Més de 20 milions d’euros de pressupost converteixen Andorra Turisme en una societat que dobla els ingressos del Ministeri d’Afers Exteriors, i que equipara la despesa destinada als Ministeris de Cultura, Joventut i Esports i de Medi ambient, Agricultura i Ramaderia.

Aquest desequilibri pressupostari és producte d’una estratègia turística expansionista que aposta per augmentar, de manera indefinida, el nombre de visitants d’Andorra. Ara, són més de 9 milions de turistes que ens visiten cada any. Una xifra remarcable i que representa un increment de gairebé el 300% en només una dècada.

Des del nostre punt de vista, el sector turístic és ha de continuar sent el motor econòmic d’Andorra. Tanmateix, és crucial que apostem per un model turístic menys extractiu i adaptat a la capacitat d’absorció d’Andorra. Un model que sigui més sostenible en el temps i més respectuós amb les comunitats locals, salvaguardant en tot moment l’equilibri entre desenvolupament turístic i la conservació dels recursos naturals i culturals d’Andorra.

En aquest context, el Govern preveu destinar la totalitat de les recaptacions provinents de la taxa turística a Andorra Turisme. És a dir, més de 7 milions addicionals per la societat. Des del nostre punt de vista, la parapública ja disposa d’un pressupost adequat als seus objectius. I així ho demostra la xifra rècord de turistes que hem rebut aquest any.

Per aquest motiu, proposem destinar una part significativa dels ingressos corresponents de la taxa turística a altres activitats econòmiques que siguin igualment prioritàries per Andorra.

L’increment de la dotació d’Andorra Turisme contrasta amb les dificultats que viu actualment el sector primari d’Andorra. Els costos de producció, la sequera i el creixement urbanístic, el relleu generacional, la modernització de la maquinària… Tots aquests elements, entre molts altres, han fet minvar les expectatives de progrés i de manteniment de la viabilitat del sector agrícola i ramader.

I el cas de Laurèdia és certament un de paradigmàtic. Amb un 32%, som la parròquia líder en superfície agrària i en producció de quilòmetre zero. Els nostres productors són una peça clau per assegurar el desenvolupament ordenat progressiu del territori.

Per això, celebrem la recent decisió del ministre Casal d’incrementar, en un 16% (+500.000 euros), la despesa destinada al sector ramader. Tanmateix, entenem que cal anar més enllà.

El sector primari gaudeix d’un valor identitari tradicional indiscutible. Al mateix temps, també ocupa un rol central en el model turístic d’Andorra. Amb les seves mans, agricultors i ramaders s’encarreguen de cuidar de les nostres muntanyes, mantenir en bon estat boscos i prats, preservar la biodiversitat del territori i conservar un llegat cultural històric. Sense cap mena de dubte, la seva labor també reforça l’atractiu turístic d’Andorra.

Per tot això, proposem destinar un 20% de les recaptacions provinents de la taxa turística a mesures de suport del sector primari. Fonamentalment, es tractarien de projectes destinats a fomentar el relleu generacional, modernitzar la maquinària i a l’exploració de fonts de cultiu alternatives.

Aquests ingressos addicionals –més d’un milió d’euros– millorarien significativament la situació del sector primari. Al mateix temps, no suposarien cap desgavell ni pel pressupost general, ni per les activitats d’Andorra Turisme ni afectaria tampoc el nombre de turistes que ens visiten anualment.

Malauradament, la Llei reguladora de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics (la mal anomenada “taxa turística”) només preveu destinar aquests ingressos a les activitats de promoció turística. Un error al nostre entendre. Així, hem plantejat una esmena a la Llei esmentada i al pressupost general per tal d’incloure el sector primari entre els diferents projectes que puguin ser objecte de finançament mitjançant els ingressos de la taxa turística.

Si volem protegir la nostra terra, hem de cuidar aquells que la treballen.

Pol Bartolomé, Conseller general de Concòrdia

 

Andorra la Vella, 29 de gener del 2024

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.