Image Alt

Concòrdia

gernt gran pisos

Pisos amb servei per a la gent gran, un model a seguir

L’envelliment de la població és un fet. L’any 2022, al país, hi havia un total de 12 300 persones de més de 65 anys i les estadístiques preveuen una evolució de prop de 7 000 persones més que al 2030 pertanyeran a la franja de la tercera edat. Aquesta situació comporta un envelliment important de la població, un 20% exactament. A nivell individual, és una bona notícia. A nivell col·lectiu, les conseqüències de l’envelliment dependran de les nostres polítiques socials que ens obligaran a tenir recursos, serveis i infraestructures per a fer-hi front. Donar una resposta eficaç davant de l’envelliment suposa primer de tot desenvolupar eines, serveis i infraestructures concretes.

El projecte de pisos amb serveis per a la gent gran de Sant Julià de Lòria, és una estructura amb allotjaments adreçats a les persones majors de 65 anys, autònomes o amb algun grau de dependència que es beneficien d’espais individuals i comuns, equipats amb serveis de consergeria, sala d’estar, bugaderia, menjador amb restauració que permeten mantenir la llibertat, el confort personal i el benestar dels qui hi habiten així com beneficiar-se de suport i ajudes que també poden tenir un caire sociosanitari. Alhora, el projecte podria encabir un nou centre de dia, amb més capacitat que l’actual Centre Major, que ja té llista d’espera dos anys després de la seva posada en funcionament.

Per Desperta Laurèdia, és un projecte cabdal al qual hem esmerçat molts esforços des del començament. Va ser el primer projecte al qual vam treballar un cop jurat el càrrec com a consellers a la minoria del Comú l’any 2020. Un projecte basat en un model autosuficient per posar al mercat  pisos adaptats per a la gent gran i que vam dissenyar i presentar al ministeri de Territori i Habitatge així com als cònsols lauredians. Gràcies a l’entesa dels diferents agents públics i privats de la parròquia, s’ha començat a desenvolupar el projecte finançat a títol no lucratiu tant pel que fa al terreny com per part de la inversió amb prop de 70 pisos que donaran resposta a les necessitats d’un sector de la població que, per trobar-se en un estadi intermedi, queden  massa sovint desateses.

Ens referim a aquelles persones jubilades que encara son prou autònomes per viure soles, però que alhora tenen la necessitat de compartir espais i serveis amb altra gent, tant per la seva vessant socialitzadora com per la part més pràctica del seu dia a dia. Aquest sistema de cohabitatge els garanteix la seguretat de saber que estan i estaran ben ateses en un present i futur.

A més, no hem de subestimar l’efecte cascada que tindrà aquest projecte perquè permetrà alliberar un nombre significatiu de pisos habitats per persones jubilades, a vegades soles i a qui potser la seva llar se li fa massa gran i que d’aquesta manera podran ser reintroduïts al mercat de lloguer un cop accedeixin a un habitatge al nou immoble residencial.

En aquests comicis ja veiem com en altres parròquies es comença a parlar del model impulsat a Laurèdia. Tant de bo, aviat puguin ser una realitat i serveixin d’exemple per pal·liar la manca d’habitatge i fomentar un envelliment més digne.

 

Maria Àngels Aché Feliu, Consellera General del Grup Parlamentari de Concòrdia

Cerni Cairat, Conseller del Comú de Desperta Laurèdia

 

 

 

 

 

 

 

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.