Image Alt

Concòrdia

El Grup Parlamentari de Concòrdia contradiu les declaracions del ministre Torres sobre la taxa turística

En declaracions a un mitjà de comunicació del país, el ministre Torres ha apuntat recentment que “els increments dels imports que van destinats a Andorra Turisme venen donats per la taxa turística, que recordem que és una taxa finalista i que justament la recaptació d’aquesta taxa ha d’anar destinada al turisme”, i que per tant, pensa que l’esmena presentada per Concòrdia no és correcta.

Efectivament, la setmana passada, el Grup Parlamentari de Concòrdia va presentar 27 esmenes al projecte de Llei del pressupost general per a l’exercici 2024.

D’entre totes les esmenes, destaca la proposta de dedicar una part significant dels ingressos provinents de la taxa turística a les polítiques d’habitatge i de protecció del sector primari. En aquest sentit, el projecte de Llei preveu uns ingressos de 7,4 milions provinents de la taxa que, segons el Govern, haurien d’anar dedicats íntegrament a Andorra Turisme.

En canvi, des de la perspectiva del GP de Concòrdia, Andorra Turisme és una societat pública que ja compta amb uns ingressos suficients. De fet, és preocupant constatar com, Andorra Turisme, gaudeix d’un pressupost més elevat que el Ministeri d’Afers Exteriors, el Ministeri de Cultura, Joventut i Esports i gairebé el mateix que el Ministeri de Medi ambient, Agricultura i Ramaderia.

Tenint en compte la crisi social que pateix Andorra, i les dificultats que afronta el sector primari, és imprescindible reforçar les ajudes públiques en matèria d’habitatge i al sector agrícola i ramader. La taxa turística ofereix una oportunitat única per aconseguir-ho. Per aquest motiu, les esmenes de Concòrdia també plantegen la modificació de la Llei 19/2022, del 9 de juny, reguladora de l’impost sobre les estades en allotjaments turístics, per tal d’ampliar el llistat de projectes o actuacions als quals poden dedicar-se els fons de la taxa turística. En efecte, amb l’objectiu d’incloure les polítiques d’habitatge i de protecció del sector primari en aquest llistat. D’aquesta manera, la proposta de Concòrdia s’emmarcaria perfectament en l’ordenament jurídic existent.

Tanmateix, Concòrdia vol expressar la seva clara posició en relació amb la importància del turisme i la necessitat de transitar cap a un model més sostenible i diversificat per al creixement econòmic a Andorra.

Volem subratllar que la nostra proposta d’esmena no minimitza en cap cas la importància del sector turístic; més aviat, advoquem per una transició cap a un model que sigui sostenible, equilibrat i respectuós amb l’entorn. Aquesta visió sorgeix de la necessitat imperiosa de protegir els nostres recursos naturals i culturals per a les generacions futures.

Entenem que el turisme és una font significativa d’ingressos per a la nostra comunitat, però creiem fermament que és el moment de considerar una estratègia més àmplia. Necessitem un model turístic que no només ofereixi beneficis econòmics immediats, sinó que també contribueixi al desenvolupament sostenible del país.

La diversificació de l’economia és essencial per al nostre creixement a llarg termini. Els rendiments generats pel sector turístic han de ser destinats a projectes més innovadors i de valor afegit. Això significa que, en lloc de reinvertir el 100% dels ingressos en el mateix sector, s’han de començar a explorar oportunitats que impulsin altres àmbits de l’economia local.

 

Andorra la Vella, 21 desembre de 2023

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.