El debat sobre l’habitatge es transforma en un full de ruta per solucionar la crisi de l’habitatge
Concòrdia vol destacar la importància del debat d’Estat sobre habitatge convocat per la formació al Consell General durant la jornada d’ahir, que ha culminat en un full de ruta amb mesures polítiques a curt, mitjà i llarg termini en aquest àmbit. Es tracta de l’acord més ampli quant a la intervenció pública en matèria d’habitatge al que s’ha arribat fins ara a Andorra.
Les propostes de resolució presentades pel grup de Concòrdia han estat nombroses, amb l’objectiu de crear una estratègia integral que no només aturi la crisi actual, sinó que també asseguri la sostenibilitat de l’habitatge a llarg termini.
Entre les propostes presentades per Concòrdia, s’han aprovat amb el suport de tots els parlamentaris de la cambra:
- Creació d’un Registre Oficial de la Propietat. S’estableix l’obligació de crear un Registre de la propietat en el termini de 18 mesos per poder disposar de dades fidedignes que permetin una bona gestió tributària i polítiques concretes en habitatge.
- Suspensió Temporal d’Autoritzacions per Habitatges d’Ús Turístic (HUT). Concòrdia advoca per una modificació legislativa que suspengui l’atorgament de noves autoritzacions d’HUT en apartaments, estudis, cases o xalets, i cases adossades sigui quina sigui la seva classificació, per un període inicial de dos anys, amb l’objectiu de frenar l’expansió d’aquest tipus d’habitatge. Aquesta mesura ha de permetre que més unitats immobiliàries es dediquin a les persones que viuen al país durant tot l’any.
- Inversió Significativa en Habitatge Públic. Amb l’objectiu d’abordar la manca d’habitatges a preu assequible, el Govern es compromet a dur a terme una inversió mínima addicional de 12 milions d’euros anuals a partir del 2025 perquè el parc d’habitatge públic superi els 700 en tres anys.
- Revisió del Règim Jurídic dels Residents Internacionals: Es demana una revisió profunda del règim jurídic dels residents internacionals, amb l’objectiu de clarificar els límits del creixement demogràfic i definir el nombre màxim de residents que han de poder instal·lar-se a Andorra.
Per contra, han estat desestimades propostes valentes:
- L’augment dels tipus de gravamen de l’Impost de Transmissions Patrimonials, perquè la bancada de la majoria i Andorra Endavant no han cregut necessari que l’impost s’augmentés per als grans propietaris.
- El desenvolupament d’una llei global en matèria d’habitatge, que no s’ha aprovat perquè la majoria parlamentària ha preferit treballar les modificacions legislatives de formar més dilatada i d’una en una, i no de forma transversal i amb terminis més curts, com proposava Concòrdia.
- Els límits a l’adquisició d’immobles per estrangers, que ha estat desestimada perquè la majoria i Andorra Endavant no s’han mostrat a favor d’establir quotes màximes al nombre d’immobles que surten cada any al mercat dedicats a inversors estrangers, i per oposició a crear zones on el lloguer o la compra d’immobles quedi reservada a residents andorrans.
- Encomanar al Govern la posada al mercat dels habitatges buits, que tot i estar transaccionada pel grup parlamentari socialdemòcrata no ha tingut suport de l’arc parlamentari, semblant el termini al Govern massa curt.
En conclusió, el debat d’Estat al Consell General ha marcat un pas significatiu per abordar la crisi de l’habitatge, tractant qüestions urgents com la pròrroga dels contractes de lloguer, i d’altres de caràcter estructural, com els efectes de la inversió estrangera. Concòrdia reafirma la seva dedicació a treballar en solucions sostenibles que abordin aquesta problemàtica des de l’intercanvi sincer, però sense renunciar per això als seus compromisos i conviccions.
Andorra la Vella, 17 novembre de 2023