Image Alt

Concòrdia

Pol Sessió Consell General

Queda fora de tràmit parlamentari la proposició de modificació de la Llei d’inversió estrangera presentada per Concòrdia

En una jornada parlamentària marcada pel debat sobre la reforma de la Llei d’Inversió Estrangera a Andorra, s’ha aprovat també l’alienabilitat de l’Hotel Pol i s’ha parlat sobre el transport sanitari.

La sessió del Consell General d’aquesta tarda ha començat amb la intervenció del conseller general de Concòrdia, Pol Bartolomé, que ha posat sobre la taula una proposta de reforma de la Llei d’Inversió Estrangera, subratllant preocupacions sobre els efectes inesperats i externalitats derivades de la inversió estrangera dels últims deu anys. S’ha destacat la falta d’impacte significatiu en la diversificació econòmica i l’excessiva concentració en el sector immobiliari, tot argumentant que això ha contribuït a agreujar la crisi d’habitatge amb la que ens trobem i no ha aconseguit atraure les activitats econòmiques desitjades.

Després d’una àmplia diagnosi, compartida posteriorment per Govern, Concòrdia ha proposat una modificació que inclou la limitació de l’adquisició d’immobles per part d’estrangers no residents, l’establiment d’un sistema de quotes i la creació de zones d’exclusió per preservar àrees essencials.

Tot i ser conscient dels reptes, el Govern i la majoria parlamentària han decidit posposar la consideració d’aquesta proposta i optar per la creació d’una taula de diàleg amb agents econòmics per abordar els canvis amb consens, evidenciant-se una contradicció per part de l’Executiu i la bancada de la majoria, en reconèixer la necessitat de canvis urgents a la llei, però rebutjant l’entrada a tràmit de la proposta de Concòrdia perquè “la via no és una proposició unilateral d’un grup parlamentari”, tal com ha argumentat el cap de Govern, Xavier Espot.

Concòrdia ha expressat la seva decepció per la paralització de la tasca parlamentària i ha advertit que la figura d’impost sobre la inversió estrangera immobiliària pot crear una espiral inflacionista. Com ha lamentat Pol Bartolomé, “es frena la tasca parlamentària, no només d’un grup, sinó el de tots”. Altres grups de l’oposició, com PS i Andorra Endavant, han criticat la negativa del Govern a acceptar la proposta de Concòrdia, tot i que han acceptat la idea de formar part de la taula de diàleg.

Malgrat que la proposició de llei de Concòrdia no entra a tràmit parlamentari per 11 vota a favor i 17 en contra, es destaca la disposició general a treballar en una revisió dialogada de la Llei d’Inversió Estrangera. La incertesa persisteix sobre com es resoldran els desacords i com es garantirà un consens real entre les diferents forces polítiques.

Transport Sanitari

Un altre punt del dia d’avui era l’examen i votació de la Proposta d’acord sobre el transport sanitari no medicalitzat entrada per Andorra Endavant, on els diferents grups parlamentaris s’han mostrat preocupats per l’esdevenir del servei, però que han refusat el text presentat.

Per part e Concòrdia, la consellera general Núria Segués ha argumentat que el transport sanitari no medicalitzat és vital i, davant de les dificultats, “celebrem la signatura d’un conveni col·lectiu entre l’empresa i els treballadors”. Segués ha destacat la importància de conèixer les implicacions financeres, realitzar una diagnosi del servei, millorar la coordinació entre administracions i considerar l’absorció del servei pel SAAS i el Ministeri de Salut per evitar privatitzacions. En definitiva, Segués ha destacat la importància d’assegurar trasllats eficients “sense comprometre la qualitat del servei i el benestar del personal”.

Alienabilitat de l’hotel Pol

La sessió d’avui ha finalitzat amb el vot a favor de totes les forces parlamentàries de la declaració de l’alienabilitat de la part indivisa del bé immoble conegut com a “Hotel Pol”, adquirit pel Govern d’Andorra com a dació en pagament de la societat III Mil·lènium Principal, SA, en el marc de la transacció extrajudicial sobre l’afer conegut com “La Portalada” i, l’autorització necessària de transmissió de la part indivisa d’aquest bé immoble a favor del Comú de Sant Julià de Lòria pel preu convingut.

En el torn de paraula, la consellera general de Concòrdia, Maria Àngels Aché ha celebrat la resolució d’alienabilitat que transmet l’edifici al Comú de Sant Julià de Lòria per 3.077.000 €. Aché ha recordat que, amb 4000 m², “considerem la possibilitat de convertir-lo en una residència universitària”, destacant la seva ubicació estratègica i el potencial per millorar la vida estudiantil i cultural. Malgrat les alternatives que hi ha sobre de la taula, Aché ha instat a les diferents administracions “a decidir amb serenitat la segona vida de l’Hotel Pol”, considerant les diverses necessitats de la població i l’avenir de l’ensenyament superior.

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.