Image Alt

Concòrdia

Nuria Segués intervenció Pla Suicidi

Concòrdia remarca la urgència de no dilatar els terminis per al pla de prevenció i lluita contra el suïcidi

El Consell General ha aprovat, per assentiment de tota la cambra, una moció que insta el Govern a redactar i aprovar un pla estratègic nacional de prevenció i lluita contra el suïcidi en un termini màxim de tres mesos.

El text, proposat pel grup parlamentari socialdemòcrata, també encomanava crear i posar en funcionament, en un termini de quatre mesos, un Observatori de Salut Mental i Addiccions. Ara bé, la moció final incorpora les esmenes presentades pels grups parlamentaris de la majoria, que dilaten els temps d’execució d’aquest observatori fins al primer semestre del 2025.

La presidenta suplent del grup parlamentari de Concòrdia, Núria Segués, ha alertat durant la seva intervenció que dilatar els tempos per posar en funcionament una eina com l’observatori “és un error i una irresponsabilitat”, tenint en compte la urgència de la problemàtica. Sense dades actualitzades dels darrers dos anys, el 2021, la taxa de suïcidi a Andorra era de 6,82 per cada 100.000 habitants. Per tant, una taxa que podria ser més elevada avui dia.

Segués ha recordat que el Govern va presentar, l’any 2022, el Pla Integral de Salut Mental i Addiccions (PISMA), amb multitud d’accions per donar resposta als casos de salut mental, a l’auge arran de la pandèmia de la Covid-19, i que tenia com a data de finalització el maig de l’any passat. Un pla que incloïa, entre d’altres, accions de Lluita i Prevenció contra el suïcidi. “Què ha passat en aquests dos anys?“, ha preguntat la consellera general de Concòrdia. En aquest sentit, ha remarcat que “el suïcidi és una situació evitable” i que amb plans i programes de prevenció es poden reduir les morts per aquesta causa. Segués ha insistit en la importància que tant el pla com l’observatori vagin plegats i que es despleguin en paral·lel “en el menor termini possible”, concloent que “la salut mental de la nostra població no pot continuar ajornant-se“.

 

Llum verd a la Llei d’Auditoria de Comptes

En l’àmbit econòmic, ha prosperat el Projecte de llei d’Auditoria de Comptes, “un dels grans reptes pendents de l’Andorra contemporània“, en paraules del conseller general Pol Bartolomé. En definitiva, el text dotarà de més fiabilitat els comptes anuals de les empreses del país, que hauran de ser verificats i comprovats per auditors externs i independents. Ara bé, Bartolomé ha assenyalat tres aspectes que Concòrdia veu amb algunes particularitats: s’hauria d’haver estat més exigent amb el criteri de la plantilla d’empleats (la llei eleva de 25 a 50 treballadors les empreses que han de ser auditades), les taxes haurien de ser impostos variables en funció de la facturació de cada empresa auditora i, finalment, els dubtes sobre el requisit d’acreditar un mínim de tres anys d’experiència al país per aquells professionals que vulguin regularitzar la seva situació quan la llei entri en vigor, tenint en compte que la professió no ha estat regulada fins avui i que es tracta d’un mercat molt limitat.

Encara en l’àmbit financer, s’ha aprovat per assentiment el Projecte de llei sobre l’organització i el funcionament de les entitats operatives del sistema financer i l’abús de mercats. Es tracta d’un text que fa més transparent el sistema bancari, estableix millors controls i aporta una gestió més moderna i actualitzada. El president del grup parlamentari, Cerni Escalé, ha lamentat el retard en la transposició d’aquesta normativa de l’Acord Monetari, tasca que s’hauria d’haver fet fa dos anys. En aquest sentit, el conseller de Concòrdia ha qüestionat si Andorra està preparada, en el cas que digui sí a l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, tenint en compte que no serà una única normativa, sinó més d’un miler, i que tampoc seran només tres reglaments, sinó més de 4.000, els que s’hauran de transposar. Per acabar, Escalé ha reflexionat sobre el paper del Consell General en situacions com aquesta, en què es vota un text que, en cas de no prosperar, suposaria estar incomplint uns compromisos internacionals.

 

Aprovat el crèdit extraordinari per a les pintures murals de Sant Esteve

En l’àmbit cultural, gairebé per unanimitat, el Consell General ha donat llum verd al crèdit extraordinari de 2,8 milions d’euros per a adquirir les pintures murals de l’església de Sant Esteve d’Andorra la Vella, “El bes de Judes” i “La flagel·lació”. La consellera general Maria Àngels Aché ha argumentat que invertir en aquest tipus de patrimoni és invertir en cohesió social, alhora que enforteix la història i la identitat del país. Aché ha assenyalat que les pintures tornen a casa, “lloc d’on no haurien d’haver marxat mai“.

Finalment, aquest dilluns s’ha aprovat per assentiment la Proposició de llei qualificada que modifica la Llei de creació i regulació del pla de pensions de la funció pública. Un text acordat per tots els grups parlamentaris, al qual no es presentaran esmenes i que inclou altres col·lectius de l’administració en aquest pla de pensions.

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.