Image Alt

Concòrdia

Concòrdia presenta les esmenes a la Llei òMnibus

Concòrdia proposa regular el creixement poblacional

La limitació del nombre màxim de permisos de residència que es poden atorgar anualment, unit a una limitació de la inversió estrangera i una reforma fiscal més ambiciosa de l’immobiliari són les principals esmenes que el grup parlamentari ha presentat a la Llei Òmnibus.

El grup parlamentari de Concòrdia ha presentat un total de 53 esmenes al Projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, altrament conegut com a Llei Òmnibus. La formació considera “clarament insuficients” les mesures que ha presentat el Govern, assenyalant que són “arriscades” les que fan referència als pisos buits, més adequades les dels habitatges d’ús turístic i massa “dòcils” pel que fa a immigració, inversió estrangera i impostos sobre l’immobiliari.

Durant la presentació pública de les principals propostes que fa la formació a la Llei Òmnibus, el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, ha volgut recordar que moltes de les mesures que recull el text presentat pel Govern, Concòrdia ja les havia presentat, com els augments de l’impost de plusvàlues i l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP). Escalé ha ressaltat que ara l’executiu les reprèn a la llei, “però més tímidament”.

En la presentació, Cerni Escalé també ha lamentat que l’anunci de la Llei Òmnibus per part del Govern sigui el full de ruta definitiu pel que queda de legislatura. “Ens preocupa i trobem a faltar mesures per a l’activació del teixit econòmic relacionat amb la innovació i per a la protecció del territori”, ha dit Escalé.

Limitar el creixement demogràfic per preservar el territori

Andorra és, actualment, un dels països del món amb un creixement poblacional més accelerat. Respecte l’any 2010, la població ha augmentat més d’un 20%. De fet, aquesta darrera dècada ha estat especialment marcada per l’establiment de milers de residents passius i treballadors estrangers per compte propi amb un alt poder adquisitiu que, malgrat haver contribuït en les arques de l’Estat, també han influït de manera decisiva en l’encariment dels preus de l’habitatge, provocant tensions en l’ús dels recursos naturals. Per això Concòrdia proposa limitar el nombre de permisos de residència que el Govern pot atorgar anualment.

En el cas de les autoritzacions de residència i treball, es planteja un nombre màxim equivalent al 2% de la població total resident a Andorra en l’any anterior. En el cas de les autoritzacions de residència sense treball, i específicament per a les residències sense activitat lucrativa, es marca com a xifra límit la corresponent a l’equivalent al 0,15% de la població total resident en l’any precedent, determinada en els dos casos pel cens.

Pel que fa a les autoritzacions de residència i treball per compte propi, es proposa que se’n puguin atorgar un màxim corresponent al 0,25% de la població total resident a Andorra en l’any anterior.

El conseller general Pol Bartolomé ha definit la mesura com “un principi de sostenibilitat demogràfica”, assenyalant la importància d’adequar el creixement poblacional als límits objectius del país.

Limitar la inversió estrangera a un sol immoble

Pel que fa al títol relacionat amb la inversió estrangera, Concòrdia insisteix en la necessitat de limitar a un únic habitatge el nombre màxim que un inversor estranger pot comprar a Andorra, considerant insuficient la limitació de dos pisos que proposa el Govern, perquè l’àmplia majoria d’inversors, actualment, ja adquireixen només un bé immoble. A més, el conseller general Pol Bartolomé considera un “error catastròfic” que aquesta limitació per poder comprar un màxim de dos immobles només tingui una vigència de 10 anys, sense pensar en el futur que vindrà. En aquest sentit, ha insistit que és fonamental que l’habitatge residencial que hi ha disponible sigui per a persones que ja resideixen al país, contribuint a que els preus del mercat vagin a la baixa.

Així s’explica una altra de les mesures destacades, que és l’establiment d’una quota que limiti el nombre màxim de metres quadrats que poden ser objecte d’inversió estrangera immobiliària. A més, es proposen una sèrie de zones en les quals els inversors estrangers no hi podran comprar, com són, entre d’altres, aquelles amb infraestructures i serveis públics essencials, les d’alt valor paisatgístic o les que comptin amb béns d’interès cultural.

A més, pel que fa a la consideració d’inversió estrangera, el Govern considera els nacionals andorrans no residents com a inversors estrangers. La modificació del grup parlamentari de Concòrdia preveu eximir totes les persones amb nacionalitat andorrana de les limitacions a la inversió estrangera immobiliària. És fonamental afavorir el retorn del talent jove per garantir la cohesió social i el futur del país.

Una fiscalitat més ambiciosa

En l’àmbit fiscal, el president del grup parlamentari ha lamentat que la proposta final del Govern hagi estat menys restrictiva respecte de la primera que van presentar a l’abril, rebaixant del 15% al 10% el recàrrec per a totes aquelles compravendes efectuades dins els dos anys posteriors a l’adquisició del bé immoble. Cerni Escalé ha assenyalat que l’executiu hauria d’haver estat més ambiciós i taxar més l’especulació. D’aquí la proposta de Concòrdia, d’augmentar el recàrrec especial sobre els guanys especulatius en les transmissions de béns immobles, durant els primers dos anys, del 10% al 25%.

Pel que fa a l’Impost de Transmissions Patrimonials (ITP), la formació proposa augmentar-lo del 4% al 10% i mantenir l’exempció de fins a 500.000 euros si es tracta d’una primera residència.

Definició més precisa del terme “allotjament turístic”

En l’apartat corresponent als allotjaments turístics, el grup parlamentari de Concòrdia amplia la definició del terme per assegurar un compliment més efectiu de la llei. Així, s’especifica que són aquells que “ofereixen als clients allotjament temporal o de temporada per a una estada turística inferior a 90 dies naturals de manera ininterrompuda”. A més, proposa rebaixar de dotze a sis mesos continus el temps d’inactivitat a partir del qual el Ministeri de Turisme ha de cancel·lar d’ofici la inscripció de l’HUT al registre corresponent.

A més, pel que fa a les taxes que han de pagar els apartaments i habitatges d’ús turístic, en funció del grup i la categoria, es proposa incrementar-les notablement, per dissuadir-ne l’ús i, alhora, revertir els ingressos en polítiques per a l’habitatge.

Cal una millor reflexió al voltant de la cessió dels pisos buits

Una de les mesures més controvertides de la Llei Òmnibus presentada pel Govern és la cessió dels pisos buits. El president del grup parlamentari, Cerni Escalé, ha reconegut que és un títol que els preocupa. Ha assenyalat que “és la intervenció més agressiva cap a la propietat privada que hi ha hagut mai al nostre país i amb només nou articles” i que la reflexió sobre aquesta qüestió per part de l’executiu “és poc madura”. En aquest sentit, Concòrdia creu que caldria regular aquest punt a través d’un reglament complementari, que es redacti en consens amb el Consell General, i que detalli millor tots els punts, a més de fer pública la titularitat dels bens al cadastre.

El grup parlamentari no descarta introduir millores o afegir més esmenes al Projecte de llei durant les properes setmanes, un cop contrastades amb els actors econòmics i socials.

 

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.