Image Alt

Concòrdia

La consellera Núria Segués parla sobre l'avortament

Concòrdia posa el focus sobre la despenalització de l’avortament

El Grup Parlamentari de Concòrdia treballa en la redacció d’una proposta per despenalitzar l’avortament.

La consellera general del Grup Parlamentari de Concòrdia, Núria Segués, ha fet declaracions aquest matí amb relació a l’avortament a Andorra, arran de la demanda d’informació que va fer Concòrdia el passat mes de juny a Govern.

Segués ha recordat que durant la campanya Concòrdia ja reivindicava “un dret tan fonamental com és el dret a decidir sobre el propi cos de la dona”. Per tant, el Grup Parlamentari, una vegada llegits els dossiers lliurats per Govern, fa un pas endavant i agafa aquesta “reivindicació que fa massa anys que es demora” i ha començat a plasmar-la, blanc sobre negre, en un primer esborrany de proposta legislativa de modificació del Codi Penal per despenalitzar l’avortament o la interrupció voluntària de l’embaràs en territori andorrà.

La redacció d’aquesta proposta, feta després d’una ronda de trobades amb diferents agents econòmics i socials, amb associacions feministes -algunes encara pendents-, que, com ha indicat Segués “ens han ajudat a delimitar i enriquir el contingut de la proposta”.

La proposta en què està treballant Concòrdia és de màxims, com ha reconegut Segués, i s’està definint, en primer lloc, “en la interrupció voluntària de l’embaràs durant les primeres 14 setmanes de manera lliure per la dona” fet que alliberaria a la dona de qualsevol pena si pren la decisió d’avortar, “sigui quin sigui el motiu que la porti a prendre aquesta decisió”.

En segon lloc, Concòrdia proposa concretar un termini de 22 setmanes perquè en cas que s’interrompi l’embaràs no hi hagi conseqüències penals per la dona quan sigui fruit d’un delicte sexual i, en tercer lloc, Segués ha explicat que “no volem terminis, però sí contemplar el supòsit que en cas de malformació del fetus o que la vida de la dona estigui en risc es pugui avortar”.

Una altra qüestió que ha abordat Segués, indistintament de terminis i de com es despenalitzi l’avortament, és que des de Concòrdia “tenim molt clar que aquest servei ha d’estar inclòs dins de la cartera de prestacions de la CASS” per tal de “garantir uns mínims a nivell de salut i de seguretat social”. Segués ha afegit que “s’haurà de veure quin és el circuit per introduir aquesta prestació”.

Respecte a la possible legalització de l’embaràs a Andorra, Segués ha explicat que “el més factible ara mateix és treballar en aquesta primera fase, que és la despenalització” i ha argumentat que “la nostra meta final és legalitzar l’avortament a Andorra, però ara mateix, això genera un escenari més complex”, referint-se a la figura del Coprincipat, i ha esgrimit que “malauradament, el debat de l’avortament al nostre país està contaminat per una moral ideològica, i no per una raó mèdica i social”.

La voluntat del Grup Parlamentari de Concòrdia, com ha explicat Núria Segués, és tenir enllestida la proposta a curt termini i presentar-la als diferents actors socials i econòmics perquè puguin fer les seves aportacions.

 

Andorra la Vella, a 7 setembre de 2023

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.