48a Assemblea Parlamentària de la Francofonia
Una delegació del Consell General, formada pels consellers generals Marc Magallón, Núria Segués i Pere Marsenyach, ha participat del 4 al 8 de juliol a la 48a Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF) celebrada a la ciutat de Tbilisi, a Geòrgia.
Pel que fa a l’agenda més detallada de la consellera general Segués, dimecres 5 va participar de les reunions de les Xarxes de Dones Parlamentàries i de Joves Parlamentaris, dijous 6 va assistir a diferents comissions, com la d’Educació, Comunicació i Afers Culturals i divendres 7 va formar part de la sessió plenària.
Xarxa de Dones Parlamentàries
A la trobada de Dones Parlamentàries es van tractar situacions patides pel col·lectiu de dones en diferents països d’Àfrica, concretament qüestions com la violència i les violacions en els conflictes armats, la vulneració dels drets fonamentals de les dones, l’accés als productes menstruals en zones rurals i la desconstrucció dels mites i estereotips de gènere.
Si bé Andorra està lluny de patir aquestes problemàtiques socials, Segués remarca que “és interessant entendre com les companyes d’aquests països hi fan front i contribuir a fer pedagogia i sensibilitzar sobre la importància de continuar reivindicant els drets de les dones”.
L’objectiu de la secció és reforçar el rol de la dona i defensar els seus drets com els dels infants. La xarxa, en col·laboració amb l’Organització Internacional de la Francofonia (OIF), organitza sessions de treball al voltant de la convenció per la lluita i l’eliminació de totes les formes de discriminació envers les dones, així com sobre la participació de les dones en política, sobre la integració del gènere en els pressupostos i sobre l’autonomia econòmica de les dones.
Xarxa de Joves Parlamentaris
La secció de joves parlamentaris té com a finalitat posar en xarxa els joves parlamentaris al voltant dels valors de la Francofonia i de la llengua francesa i afavorir els intercanvis. En aquest cas el debat va girar al voltant dels codis deontològics i ètics en els parlaments i la democràcia deliberativa com a instrument per fomentar i reforçar la participació democràtica amb la finalitat de garantir la transparència.
Ambdós debats, molt alineats amb idees que defensa Concòrdia, com lluitar contra els conflictes d’interessos i obtenir major transparència tant en les decisions polítiques com en els procediments de decisió.
Comissions
Dijous va ser el dia que es van fer les sessions de les diferents comissions parlamentàries, on es van posar en marxar quatre comissions de treball paral·leles: Afers parlamentaris, Cooperació i desenvolupament i finalment la Política.
En totes elles es feia seguiment dels projectes treballats anteriorment en comissió, i s’examinaven les proposicions de recomanacions a través del debat per després elevar-les a la sessió plenària. En aquesta ocasió, Segués va formar part de la comissió d’Educació, Comunicació i Afers Culturals.
Sessió Plenària
Al llarg de la sessió plenària s’han aprovat diverses resolucions importants, com ara l’adhesió d’Ucraïna com a membre observador i el canvi d’estatus de Geòrgia, que ha passat de ser membre observador a membre associat de l’APF. També s’han presentat els informes d’activitat i financer de l’APF, i s’ha adoptat el “Marc estratègic 2023-2027”. A més, s’ha aprovat la presentació de la candidatura de l’APF a l’estatus d’observador a l’Organització de les Nacions Unides.
Pel que fa als projectes de resolució destaquen la promoció de l’ús del francès en el món francòfon, l’adhesió als “Principis comuns d’assistència als parlaments” de la UIP, l’impacte del canvi climàtic als territoris insulars, costaners i riberencs del món francòfon o la promoció de l’opció educativa per a les nenes.
Tanmateix, la delegació andorrana a l’APF, presidida per Marc Magallón, ha tingut l’oportunitat de proposar una recomanació -que ha estat acceptada- sobre els intercanvis educatius de post secundària i l’ensenyament superior en l’espai francòfon.
A més, Magallón, en representació de la delegació, ha pogut fer un discurs on ha mostrat la voluntat de cooperar i treballar per un espai francòfon econòmicament privilegiat que generi oportunitats d’estudi i de treball, i “un veritable bressol d’oportunitats per als nostres joves, els nostres artistes, els nostres intel·lectuals i els nostres investigadors”.
Què és l’APF?
L’Organització Internacional de la Francofonia uneix 75 Estats i Governs (56 membres i 19 observadors) que tenen en comú la llengua francesa i el respecte dels valors universals. Compta amb la presència d’Andorra des del 2006.
L’OIF es va crear el 20 de març de 1970, sobre la base del Tractat de Niamey (Níger). Aquesta organització duu a terme accions polítiques i de cooperació multilateral per donar contingut a la solidaritat activa per al benefici de les poblacions i els governs que en són membres. Actua en el respecte de la diversitat cultural i lingüística i per la promoció de la llengua francesa, la pau i el desenvolupament sostenible.
La Francofonia compta amb un òrgan consultiu que és l’Assemblea Parlamentària de la Francofonia (APF). Cada any té lloc una sessió de l’Assamblea Parlamentària, en la qual participa una delegació parlamentària d’Andorra.
La 48a Sessió de l’APF ha comptat amb la participació d’aproximadament 200 parlamentaris de les quatre regions de la Francofonia: Àfrica, Amèrica, Àsia – Oceà Pacífic i Europa.