Image Alt

Concòrdia

Compromís per seguir treballant per l’habitatge i per la violència de gènere i domèstica

Seguir treballant per solucionar el problema de l’habitatge i el compromís de legislar per aixecar la reserva de l’article 30.2 del Conveni d’Istanbul, és el resultat de la sessió del Consell General.

La primera sessió ordinària del Consell General de la IX legislatura ha servit per tractar dos punts, el Projecte de llei per donar continuïtat a les mesures urgents en matèria d’habitatge i dotar el Govern dels recursos necessaris per crear un parc públic d’habitatge i la ratificació de la reserva d’esmena referida a l’article 30.2 del Conveni sobre la prevenció i la lluita contra la violència domèstica, més conegut com a Conveni d’Istanbul.

Pel que fa al primer punt del dia, on per assentiment de tots els grups de la Cambra s’ha aprovat un crèdit extraordinari de 28,3 milions d’euros per la compra i rehabilitació d’immobles destinats a la creació d’un parc públic d’habitatge a preu assequible, Concòrdia ha volgut deixar clar, amb la intervenció del conseller Pol Bartolomé, que tot i votar a favor del crèdit extraordinari, aquestes mesures “arriben tard i es desenvolupen en un moment de forta tendència inflacionària i en un mercat que acostuma a mostrar un comportament alcista i volàtil” i ha destacat que hi ha molts punts en el que el grup parlamentari no coincideix amb el Govern.

Entre els punts de discordança, Bartolomé ha destacat que els terminis d’amortització de la inversió són insuficients, posant especial èmfasi en el cas dels habitatges arrendats i amb un contracte de lloguer de només de 30 anys, amb el que el conseller ha puntualitzat que “esperem que el Govern pugui iniciar les converses pertinents amb les diferents propietats per tal d’adquirir aquests immobles, un cop finalitzi el contracte d’arrendament”.

A més, Bartolomé ha destacat que abans de l’adquisició d’aquests immobles Govern hauria d’haver determinat el criteris d’accés a cada habitatge, així com prendre la determinació de qui farà la gestió d’aquests, qüestionant-se si hi farà l’Institut de l’Habitatge o algun departament governamental.

Un altra punt de disconformitat ha estat l’adjudicació directa dels projectes de rehabilitació, que s’han realitzat per sorteig i sense els requisits fixats per la Llei de contractació pública. Tot i les explicacions de la ministra Marsol, que la mesura s’havia pres per agilitzar els terminis i que s’ha respectat la concurrència, Bartolomé ha explicat en la seva intervenció que “el percentatge d’honoraris pel projecte d’obra han resultat més elevats”.

Per finalitzar la seva intervenció, Bartolomé ha volgut remarcar que aquesta mesura que avui aprovava al Consell General no pot ser l’única, i ha exposat diferents solucions per posar fre al problema de l’habitatge, com una modificació de la llei d’inversió estrangera on es fixi un sistema de quotes per l’adquisició d’immobles per part de persones físiques i jurídiques no residents, l’increment progressiu de l’ITP per totes aquelles inversions en immobles, però que no estiguin dirigides al primer habitatge i, finalment, l’assoliment d’una dotació pressupostària anual destinada a la promoció del parc públic d’habitatge i que garanteixi el desenvolupament de mesures estructurals i de llarg termini en matèria d’habitatge, mesures a les que la ministra Marsol, en una intervenció posterior, ha dit que “es treballarien conjuntament”.

 

CONVENI ISTANBUL

Pel que fa al segon punt del dia, Concòrdia i el Partit Socialdemòcrata havien presentat escrits d’oposició a la reserva del Conveni d’Istanbul, i aquests han estat desestimats per la majoria, tot i que el debat ha servit per obtenir un compromís ferm per part del Govern i dels parlamentaris de treballar en la modificació dels articles o en una nova llei que permeti a l’Estat indemnitzar a les víctimes de violència de gènere en els supòsits descrits en l’article 30.2 del Conveni d’Istanbul.

La consellera Núria Segués, en la seva intervenció inicial, ha recordat que l’any passat a Andorra el Servei d’Atenció a les Víctimes de Violència de Gènere va atendre 324 casos, dels quals 133 eren nous i 84 de prevalença, i que seguir amb aquesta reserva “no permet vetllar en l’efectivitat de la Llei d’Igualtat ja que una part de les dones víctimes de violència queden desprotegides davant de situacions com les que es refereix l’esmentat article del conveni”.

A més, Segués ha explicat que la no ratificació de l’article pot traduir-se en “veure les dones víctimes de violència de gènere patir exclusió social en ser un dels col·lectius més vulnerables en matèria econòmica”.

La consellera, a més, ha dit que “cal vetllar per l’empoderament de les persones, i en aquest cas l’empoderament passar per la indemnització econòmica ja que permetrà que la dona s’emancipi i tingui autonomia econòmica per seguir amb el seu recorregut vital i poder igualar les oportunitats de partida”.

Segués ha volgut puntualitzar que el grup parlamentari de Concòrdia considera que la indemnització ha de ser sufragada íntegrament pel maltractador, però que cal contemplar de manera excepcional els casos en els que aquest últim no se’n pot fer càrrec immediatament. Així el maltractador acabarà devent els costos a l’Estat. Per tant l’Estat ha d’assegurar que la persona víctima de violència de gènere rebi la indemnització que li pertoca.

Per finalitzar, Segués ha volgut recordar als membres de la Cambra i del Govern que Andorra, durant molts anys, ha anat agafant el compromís de fer les modificacions pertinents a la legislació per incorporar el manament de subsidiarietat en la resposta per tal d’aixecar la reserva de l’article 30.2 del Conveni d’Istanbul, i que no només s’havia pres aquest compromís davant la Cambra, sinó que també davant d’estaments internacionals com el GREVIO. Per aquest motiu, Segués ha determinat que “és necessari assumir aquest compromís i materialitzar la modificació de la llei”.

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.