Un 2025 de reptes clau pel futur d’Andorra
Andorra es troba davant d’un moment decisiu aquest 2025, amb temes que necessiten l’atenció urgent de la nostra classe política i la implicació activa de tota la ciutadania. Des de l’habitatge fins a la diversificació econòmica, el país té reptes importants per garantir un futur més sostenible, just i equilibrat per a tothom.
Tot i tenir una economia relativament estable, les desigualtats socials són cada cop més evidents. Els alts preus de l’habitatge, la precarietat laboral i la inflació afecten especialment els joves i les famílies amb menys recursos, però també, cada cop més, a la classe mitjana. És imprescindible que aquest any es posin en marxa polítiques que millorin les condicions de vida de tots els ciutadans, amb una atenció especial en la inclusió social i l’habitatge.
Aquest últim continuarà sent un dels grans problemes al nostre país. Els preus disparats han fet que moltes persones no puguin accedir a un habitatge digne. Per això és urgent que es promoguin polítiques que en facilitin l’accés, no només mitjançant l’oferta pública, sinó també amb mesures que incentivin el lloguer assequible i la construcció a preus més justos. Andorra ha de garantir que l’habitatge no sigui un luxe, sinó un dret.
I una altra prioritat ha de ser el benestar. Garantir l’accés a uns serveis socials de qualitat, una sanitat pública que arribi a tothom i polítiques que facin front a la precarietat laboral. La protecció social ha d’incloure tots els col·lectius, des de les persones grans fins als més joves, així com les persones amb discapacitat. Sense oblidar la millora de l’atenció en salut mental, amb serveis accessibles i de qualitat.
El territori és un dels majors tresors que tenim. Aquest 2025 és fonamental que es reforcin les polítiques de preservació mediambiental i es promogui un desenvolupament més sostenible amb els recursos naturals, pensant en les generacions que vindran. Protegir les muntanyes, els rius i els boscos, així com una gestió més sostenible del turisme i les infraestructures, evitant l’impacte negatiu sobre el paisatge.
La cultura, l’educació i l’esport també són pilars fonamentals per a una societat sana i cohesionada. És necessari garantir que tots els ciutadans, independentment de la seva situació social o econòmica, hi tinguin accés, per tal de desenvolupar-se plenament. Cal invertir en infraestructures modernes i accessibles i continuar apostant per la cultura com a motor d’identitat i cohesió social.
Econòmicament, el futur d’Andorra passa per la creació de nous sectors d’activitat, com el tecnològic o la recerca i la innovació, que siguin atractius per atraure talent jove i generar noves oportunitats laborals. Incentivar l’emprenedoria i generar noves fonts de creixement més enllà del turisme i la banca, que continuaran sent un pilar fonamental.
Aquest any també ha de ser aquell en què les responsables polítiques treballin per obrir les portes de la governança, fomentant una democràcia més participativa, on la ciutadania tingui més mecanismes per influir en les polítiques públiques, alhora que es promogui un sistema de rendició de comptes efectiu. La transparència i la responsabilitat en la gestió pública són imprescindibles per mantenir la confiança ciutadana.
Andorra, a més, ha de continuar treballant per consolidar la seva presència internacional i, alhora, buscar el mecanisme més idoni per acostar-se a Europa. És important continuar promovent la cooperació en àmbits com la protecció de l’entorn natural, la recerca i la lluita contra la desigualtat, especialment amb els nostres veïns, França i Espanya.
No podem esperar més. El 2025 s’han de prendre les decisions que fa temps que es van ajornant. I tots aquests aspectes són clau per construir un millor futur. Amb la implicació de tota la societat i un govern més proper i responsable, Andorra pot afrontar aquests reptes amb èxit i garantir una millor qualitat de vida per a tothom. Des de Concòrdia continuarem treballant per assolir-los!
Sílvia Mosquera
Copresidenta de Concòrdia