Núria Segués i Maria Àngels Aché assisteixen a la Tertúlia
La Llei del Benestar, l’educació, l’abstencionisme i el pacte de l’Acord d’Associació, han estat alguns dels temes tractats durant el programa.
Les conselleres generals Núria Segués i Maria Àngels Aché han passat aquesta setmana per la Tertúlia de Ràdio Valira, dirigida i presentada per Enric Fontbernat, on ha pogut tractar, de forma distesa, sobre diferents temes d’actualitat o que marquen l’agenda del grup parlamentari de Concòrdia.
EDUCACIÓ
L’educació ha estat la primera gran matèria que ha sorgit a debat, posant especial rellevància en l’ensenyament professional que actualment sembla tenir una valoració més positiva entre els alumnes, així ho demostren les dades de creixement de l’alumnat en aquesta branca.
Aché ha destacat que un dels motius pels quals hi ha més demanda a la formació professional és que no totes les famílies “podent fer front a què els joves vagin a fora a estudiar pel cost econòmic. Igual passa amb el centre d’FP, que està incrementant la demanda”, referint-se també a l’increment de joves que estudien a la Universitat d’Andorra.
Pel que fa a la possibilitat de proposar més oferta en la formació professional, Segués ha apuntat que “cal veure les necessitats del mercat laboral del país per poder proposar noves ofertes en formació professional i donar així resposta al mercat laboral andorrà”, assenyalant, per exemple, en la necessitat que té el sector de la construcció en mà d’obra (electricistes, lampistes…), o en el sector de l’hoteleria que necessita personal qualificat.
BENESTAR
El benestar ha ocupat un altre gran bloc de la tertúlia. Segués ha explicat quina és la feina legislativa que està fent el grup parlamentari al respecte, i ha comentat que “la Llei del benestar és una llei marc, una llei de lleis que permeti valorar i vetllar per la qualitat de vida dels ciutadans”. La consellera ha explicat que s’estan treballant 13 indicadors que han de permetre, a través de diferents variables, obtenir l’índex de benestar.
Maria Àngels Aché ha destacat que es fa de manera molt àmplia precisament per “desvincular el factor econòmic, exclusivament. Per això tenim en els nostres indicadors algun com la satisfacció.
ABSTENCIONISME I SISTEMA ELECTORAL
Un dels temes d’actualitat de la setmana ha marcat el tercer gran bloc de la tertúlia: el sistema electoral i l’abstencionisme juvenil.
Segués s’ha pronunciat al respecte dient que “el sistema electoral que tenim a Andorra serà un altre dels grans debats que haurem de tenir, perquè ara ens trobem amb una majoria absoluta aclaparadora que surt del 33% dels vots”.
Pel que fa a l’abstencionisme, tant Segués com Aché han apuntat a les diferents causes que poden motivar-lo, com un percentatge elevat dels joves marxen a estudiar fora del país o comencen les seves etapes laborals a l’estranger, i “els tràmits de vot per correu no són àgils” i potser s’haurien de repensar en nous sistemes. Tanmateix, el fet d’estar fora del país, també pot generar certa distància amb els afers polítics i diaris d’Andorra.
Les conselleres han acabat apuntant en la necessitat de “crear una comissió d’estudi que ens ajudi a entendre el perquè d’aquesta situació i poder trobar solucions que s’adeqüin”.
CASS I ACORD D’ASSOCIACIÓ
Altres temes que s’han tractat durant l’hora de programa han estat la situació del fons de jubilació de la CASS, on el grup parlamentari està començant a estudiar els dossiers, i l’Acord d’Associació, on s’ha destacat la mà estesa del Govern a tots els partits –fins i tot els extraparlamentaris- i que és un tema que cal tractar amb cautela, amb el temps que necessiti, amb total transparència, i amb la inclusió dels “agents socials i econòmics que han d’estar implicats en aquest pacte, perquè l’impacte serà per tota la ciutadania i teixit productiu andorrà”.
Et vas perdre el programa? El pots escoltar en aquest enllaç!