Image Alt

Concòrdia

Pol i Maria Angels tertúlia Ràdio Valira

L’habitatge, tema central a La Tertúlia de Ràdio Valira

Els consellers generals del grup parlamentari, Maria Àngels Aché i Pol Bartolomé, han passat aquesta setmana per la Tertúlia de Ràdio Valira, programa dirigit i presentat per Enric Fontbernat.

L’habitatge, vist des de diferents punts de vista i de forma transversal, ha estat un dels temes centrals dels cinquanta minuts de programa, on també s’han tractat d’altres aspectes de l’actualitat com la problemàtica en el transport sociosanitari o els punts lila a les festes majors.

DESCONGELACIÓ DE LLOGUERS

Fontbernat ha iniciat aquest bloc preguntant als tertulians si és el moment adient per aplicar aquesta mesura anunciada pel Govern.

El conseller Bartolomé ha dit que “les mesures aïllades en matèria de l’habitatge no resoldran el problema de fons i estructural que tenim al país”. Prendre mesures sense abans aplicar-ne d’altres de necessàries com la limitació d’adquisició especulativa d’immobles per part dels no residents o qüestions vinculades a la protecció del territori, segons Bartolomé “creiem que pot tenir efectes molt menys optimistes dels que preveu el Govern”.

Aché, per la seva banda, ha comentat que descongelar els lloguers ara mateix, on hi ha molta part de la ciutadania amb situació de vulnerabilitat, potser no és el millor moment tot i que entén que aquesta mesura “pels petits propietaris els pot ajudar a fer front a hipoteques o despeses comunitàries dels pisos que tenen arrendats”.

INVERSIÓ ESTRANGERA

El conseller Bartolomé ha explicat que la modificació de la Llei d’Inversió Estrangera serà “un dels primers textos que presentarem al setembre” en ser un text treballat fins i tot abans d’arribar al Consell.

El conseller ha explicat que el presentaran a la resta de grups parlamentaris per tractar-lo, però que durant aquest estiu part del contingut “l’explicarem al conjunt de membres de la societat civil perquè tots els agents que tenen una feina vinculada a la inversió estrangera coneguin el que plategem”.

Bartolomé ha dit que el que plantejarà Concòrdia és una revisió de quins són els criteris per adquirir un immoble quan no ets resident a Andorra. La voluntat d’aquesta mesura és conseqüència que ara mateix l’habitatge és un bé escàs. Davant aquesta situació que afecta les famílies i a les empreses (per la manca d’arribada de nova mà d’obra), Bartolomé ha comentat que “s’ha de plantejar quina prioritat volem donar al mercat de l’habitatge pels residents i treballadors d’Andorra”, i en aquesta línia anirà aquesta modificació.

CRÈDIT EXTRAORDINARI

Un altre dels temes que ha sorgit durant la tertúlia ha estat l’ampliació de crèdit per rehabilitar els pisos adquirits per part de Govern per fer una borsa d’habitatge a preu assequible. En aquest sentit, els consellers de Concòrdia han apuntat que “veurem en quin tipus d’habitatges públics acaben convertint-se, i hauria de ser un debat de fons que tant de bo que puguem  al Consell General”.

Bartolomé ha explicat que “hi ha molts tipus d’habitatges a preu assequible” i ha enumerat com a possibilitats el coliving o compartit, l’habitatge tutelat per la gent gran amb serveis compartits com el va sorgir a Sant Julià de Lòria o models d’habitatge per a gent jove o per a famílies monoparentals amb poques habitacions. Segons el conseller “hem d’acabar de veure en què concreta el Govern cadascun dels habitatges adquirits”.

Respecte d’aquest punt, Aché ha explicat que l’habitatge de pisos tutelats de Sant Julià de Lòria “va ser un projecte que va néixer de la majoria i minoria comunal” i que són un tipus de vivendes perquè la gent gran que poden fer una vida autònoma “ho facin en aquest tipus d’habitatges amb serveis compartits (mèdics, bugaderia, oci…)”. Aché ha destacat que si això passés, les vivendes que ara ocupen aquestes persones grans, quedarien alliberades i podrien passar al mercat de lloguer.

La consellera també ha volgut apuntar que “calen uns indicadors molt clars per adjudicar aquests 200 habitatges a preu assequible que arribin al mercat”. A més, en sorgir a la tertúlia el tema de l’habitatge intergeneracional, Aché ha comentat que “aquest tipus de propostes són interessants, però les persones grans o les joves, no tenen les mateixes necessitats, i això s’ha de tenir en compte”

ALTRES TEMES

Altres temes que han sorgit durant la tertúlia han estat els Punts Liles a les festes major, que, com ha recordat Maria Àngels Aché, són punts habilitats a les festes majors “de sensibilització per evitar situacions masclistes o homòfobes. Són espais on les dones es poden sentir recolzades, i que, a la vegada, siguin dissuasius”.

Pel que fa al tema del transport sociosanitari, Pol Bartolomé ha recordat que “el transport sanitari és un servei bàsic del conjunt de la població andorrana i tenir les garanties que funciona en condicions, és necessari”. Per aquest motiu, el conseller general ha puntualitzat que, tot i el desentès que ara mateix hi ha entre els treballadors i la concessionària, ha d’arribar aviat una solució perquè “no podem posar en risc l’accés a un bon servei sanitari, que és el dret de tots”.

 

T’has perdut el programa? El pots escoltar aquí!

 

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.