Image Alt

Concòrdia

L’habitatge i la mobilitat centren les preguntes de Concòrdia en la sessió de control al Govern

El conseller general Cerni Escalé extreu el compromís del Govern de reforçar l’Institut Nacional de l’Habitatge

Les preguntes del grup parlamentari de Concòrdia sobre el Projecte de Llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge i les funcions de l’Institut Nacional de l’Habitatge han centrat bona part de la sessió de control al Govern d’aquest dijous a la tarda al Consell General.

El conseller general Cerni Escalé ha celebrat el compromís de la ministra Conxita Marsol per reforçar l’Institut Nacional de l’Habitatge (INH). Escalé ha plantejat dos models: un que centralitzi tots els aspectes relacionats amb l’habitatge en el ministeri responsable d’aquest àmbit, o un que doni més força i independència a l’institut, de manera que no només gestioni els actius del Govern, sinó també els dels comuns. “Em costa de veure un model mixt”, ha dit el conseller. La titular de Presidència, Economia, Treball i Habitatge ha reconegut que caldrà alguna modificació legislativa i s’ha mostrat disposada a parlar-ne amb tots els grups.

Pel que fa a les mesures per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, avançades fa una setmana pel Govern, Concòrdia celebra que el Govern aposti per accions que la formació ja havia defensat abans, essent aquestes valentes i convenients. Sobre la sortida al mercat dels pisos buits, la ministra d’Habitatge ha explicat que de les dades aportades per FEDA s’extreu que hi hauria al país uns 1.700 pisos amb consum zero, dels quals un 60% estan buits, segons la posterior ratificació per part dels comuns.

Amb relació als pisos buits, i a pregunta del conseller general Pol Bartolomé, el cap de Govern ha especificat que la cessió forçosa per part dels propietaris només serà en els casos en què faci tres anys o més que no tingui consum elèctric, assenyalant especialment els habitatges de persones no residents. En el cas que hi hagi una justificació per tenir el pis buit, la mesura no tindrà efecte.

Encara en clau d’habitatge, la consellera general Maria Àngels Aché ha demanat pel compromís del Govern amb el projecte de pisos per a la gent gran a Sant Julià de Lòria. Xavier Espot ha expressat que hi ha disposició per participar-hi, valorant també si cal declarar-lo d’interès nacional.

Estudi del transport segregat

En una pregunta de la consellera general Núria Segués sobre les estratègies que s’exploren per donar resposta als problemes de mobilitat, el cap de Govern ha avançat que a finals d’any es tindran els primers resultats de l’estudi d’un transport segregat. Segués ha recordat que l’any 2021 es va elaborar una estratègia nacional per a la mobilitat a través d’una consulta representativa on el 61% dels enquestats deia que el transport públic havia de tenir un carril propi. Uns resultats que són exactament els mateixos que s’han extret del procés participatiu impulsat enguany per la secretaria d’Estat de Transició Energètica, Transports i Mobilitat i que, segons l’executiu, ha de permetre continuar millorant, ja que les mesures impulsades fins ara (pla de mobilitat a l’administració general, teletreball, taxa veda, bus gratuït…) no han estat suficients.

 

Andorra la Vella, 11 d’abril de 2024

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.