Es coneixen dades totals de persones amb alguna discapacitat arran d’una pregunta de Concòrdia al Consell General
La sessió de control al Govern d’aquest dijous a la tarda al Consell General ha estat protagonitzada, entre d’altres, per dues preguntes del grup parlamentari de Concòrdia, relacionades amb el col·lectiu de persones amb discapacitat i el problema amb les places per accedir al batxillerat confessional.
La consellera general Núria Segués ha posat de manifest la manca de dades pel que fa al total de persones amb alguna discapacitat des de fa molts anys. A pregunta seva, la ministra d’Afers Socials ha explicat que des de finals de l’any passat es disposa d’una nova base de dades i ha xifrat en 1.764 persones, entre les quals 449 menors d’edat, les que estan reconegudes amb alguna discapacitat al Principat. Trini Marín ha afegit que aviat es faran públiques totes les dades, segregades per diferents categories. A més, ha avançat que s’està impulsant una prova pilot amb la Comissió Nacional de Valoració (CONAVA), pel que fa al grau de menyscabament, que té en compte les capacitats i no les discapacitats.
Segués ha celebrat la iniciativa, tenint en compte que és una reivindicació de diverses associacions des de fa molt temps. També li ha extret a la ministra la voluntat de crear un xec a la persona cuidadora, per a totes aquelles que han de tenir cura d’un familiar i no poden compatibilitzar-ho amb una feina. Per últim, en relació amb el projecte de llei d’accessibilitat, pel qual faltava el vistiplau del Consell Nacional per al Desenvolupament i la Inclusió de les Persones amb Discapacitat (CONADIS), Marín ha explicat que no serà fins a principis de juliol que es convocarà aquest organisme, argumentant un retard per motius jurídics i administratius.
Places batxillerat en escoles confessionals
En clau educativa, la consellera general Maria Àngels Aché ha demanat pel rol del Govern davant la situació de manca de places per als alumnes de les escoles confessionals que volen cursar batxillerat al Col·legi Sant Ermengol el curs vinent. El titular de Relacions Institucionals, Educació i Universitats ha explicat que es manté contacte amb el centre escolar i amb la conselleria d’educació de l’ambaixada espanyola per tal de contribuir a desbloquejar la situació. Ladislau Baró ha dit que són una quarantena els alumnes afectats i ha enviat un missatge de tranquil·litat a les famílies, confiant que la situació es pugui desencallar aviat. La solució amb la qual treballa el sistema espanyol és obrir noves línies tant al mateix Sant Armengol com al María Moliner. En el cas que no es trobés una solució, Baró ha assenyalat que el ministeri haurà de fer un esforç per intentar garantir l’escolarització de tots els alumnes.
Davant d’una situació com aquesta, Maria Àngels Aché ha recordat que la llei general d’educació estableix que cal garantir la llibertat a les famílies de poder escollir l’educació dels infants. En aquest sentit, el ministre ha reconegut que aquestes disfuncions puntuals deixen al descobert una problemàtica més complexa, que és una certa divergència entre l’oferta de places educatives i la demanda que hi pugui haver, a causa del creixement demogràfic. Ladislau Baró ha assenyalat que el ministeri té present que cal un esforç de programació d’espais escolars, de professionals, places educatives i, per tant, de recursos econòmics.
Finalment, a pregunta del conseller general Cerni Escalé sobre els criteris d’admissió en els centres confessionals, el titular d’Educació i Universitats ha expressat que el ministeri no té la voluntat d’interferir-hi, per ara, i que el que voldrien és que hi hagués una oferta de places suficient a les escoles, considerant que han de tenir llibertat per fixar uns criteris d’admissió, sempre que siguin objectius i basats en aspectes vinculats al mèrit acadèmic.
Andorra la Vella, 2 de maig de 2024