Image Alt

Concòrdia

Discurs de Cerni Escalé del debat d’investidura

Cerni Escalé aprofita la plataforma que li brinda el debat d’investidura per donar veu al model de país de Concòrdia.

“Xavier Espot Zamora serà el proper cap de Govern. Pretendre altrament seria fer un exercici absurd de teatralitat parlamentària. És just que sigui així, perquè Demòcrates per Andorra ha guanyat aquestes eleccions”. D’aquesta manera ha començat Cerni Escalé el seu discurs al debat d’investidura celebrat avui al Consell General. Amb la certesa que no optava a ser investit cap de govern, però que, i gràcies al suport del grup parlamentari socialdemòcrata, podia utilitzar aquesta plataforma per dona veu a les idees i als plantejaments de Concòrdia.

Durant més d’una hora, Escalé ha pogut desgranar i puntualitzar totes aquelles idees programàtiques que explicava Concòrdia durant les eleccions generals, remarcant aquelles propostes que treballaran d’inici en aquesta legislatura. D’entrada, i de forma immediata i com a primera acció del grup parlamentari, Escalé ha anunciat que es crearà ben aviat al web de Concòrdia una pestanya de transparència on es penjaran les declaracions de béns de les nostres conselleres i consellers, tota la informació que rebi el grup parlamentari, a excepció d’aquella que tingui consideració de secret d’Estat i també serà l’espai on es faci pública l’agenda de les conselleres i consellers del grup parlamentari.

A partir d’aquí, Escalé ha parlat de modificar la Llei del sòl per frenar el creixement urbanístic desmesurat així com la creació d’un registre de la propietat, la despenalització de l’avortament així com l’estudi de la seva legalització, la limitació de la inversió estrangera en immobles, la protecció del territori amb la creació d’un parc natural o la proposició d’una Llei Nacional de l’aigua i d’un Pla Hidrològic Nacional, millorar la mobilitat interior i exterior del país, així com trobar un encaix de col·laboració estreta amb el nostre entorn més proper.

La rebaixa de la nacionalitat a quinze anys, permetent acumular períodes de residència si a aquests no els separen molts anys, i la defensa de la vinculació de la renovació del permís de residència i treball al coneixement bàsic de la llengua, tot mantenint l’àmplia oferta de formació gratuïta, educació o la millora en la digitalització de l’administració, han estat altres temes que Escalé ha tractat durant el seu discurs, així com la proposta d’una Llei de Benestar.

El pacte d’estat sobre la UE, sobre la CASS i sobre la Salut han estat temes cabdals en el debat d’investidura. Pel que fa a l’acord d’associació d’Europa, Escalé ha dit que “el que Andorra negocia formalment és d’encaix econòmic al mercat europeu. És a dir, la mesura en la qual les empreses poden fer negoci a bona part dels Estats d’Europa”. Reconeix que s’ha de continuar amb les negociacions tot i que cal disposar d’informació addicional per poder valorar acuradament costos i beneficis. Amb aquesta finalitat és necessari disposar d’estudis d’impacte.

Escalé ha mencionat quines serien les línies vermelles amb l’acord, com l’excepció a la lliure prestació de serveis per professionals liberals de la UE al nostre país, el manteniment del monopoli en el sector de les telecomunicacions així com el ple control sobre la immigració. Altres línies a no traspassar serien que la lliure circulació de capitals sigui sense perjudici dels límits que Andorra estableixi sobre la inversió estrangera en immobiliari i que Andorra conservi la seva autonomia legislativa. Finalment, Escalé ha coincidit que “de procedir a la ratificació de l’acord d’associació, aquest s’ha de sotmetre prèviament a un referèndum”.

Pel que fa als pactes d’Estat sobre Salut i sobre la CASS, Escalé ha recordat quines són les idees programàtiques de Concòrdia, i s’ha ofert a seure a treballar conjuntament amb tots els membres de l’arc parlamentari per desencallar temes que porten massa legislatures sent recurrents, i que el país necessita que es desencallin.

Escalé ha finalitzat el seu discurs dient que “abocarem l’energia poderosament a millorar la qualitat de vida a Andorra, perquè gastar-la en confrontacions superficials seria negligent i deslleial a les nostres institucions. Apel·lem doncs a l’energia i a la il·lusió”.

En el torn de rèpliques i contrarèpliques, el conseller general Jordi Casadevall ha estat el representant del grup parlamentari de Concòrdia que ha pres la paraula.

Vols llegir el discurs íntegrament? El trobaràs en aquest enllaç.

 

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.