Image Alt

Concòrdia

Concòrdia presenta esmenes a la Llei de l'impost

Concòrdia presenta 12 esmenes a la llei de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària

El Grup Parlamentari de Concòrdia ha presentat un conjunt de modificacions significatives al projecte de llei de l’impost sobre la inversió estrangera immobiliària al Principat d’Andorra. Les esmenes abasten diversos aspectes clau de la legislació per garantir una regulació justa i equitativa que promogui el desenvolupament sostenible del mercat immobiliari al país.

Entre les esmenes presentades, les més rellevants tenen com a finalitat frenar la tensió especulativa del mercat de l’habitatge d’Andorra. Per aquest motiu, des de Concòrdia es proposa, en primer lloc, ampliar les tipologies de residència a Andorra que estaran sotmeses a l’impost per incloure les persones residents a Andorra amb activitat econòmica principal fora del país (coneguts com a residents passius), que serien els titulars d’autoritzacions de residència sense treball, i també als titulars de permisos de residència per a nòmada digital.

En segon lloc, i a diferència de la posició del Govern, s’estableix un tram impositiu únic i equivalent al 10% sobre el valor real de la inversió estrangera immobiliària efectuada, amb l’objectiu principal de prioritzar les adquisicions d’immobles a aquelles persones que viuen i treballen a Andorra.

En la mateixa línia, i en oposició rotunda a la visió expressada per part del Govern en el projecte de llei permetent l’adquisició de més de 10 immobles per part de persones estrangeres no residents, el grup parlamentari de Concòrdia  proposa establir límits màxims a les inversions estrangeres a 1 sol habitatge per persona estrangera no resident. Una mesura imprescindible per a respondre a l’espiral inflacionària que pateix actualment el mercat de l’habitatge d’Andorra.

Finalment, Concòrdia també proposa, amb l’objectiu de minimitzar el risc d’efecte crida que produirà l’establiment de l’impost i la futura modificació de la Llei d’inversió estrangera, de mantenir vigent la suspensió transitòria de la inversió estrangera immobiliària fins que el Consell General no hagi modificat la Llei 10/2012 d’inversió estrangera al Principat d’Andorra. Convé recordar que el Govern va comprometre’s durant el debat d’Estat de l’habitatge, celebrat el passat 16 de novembre, a modificar immediatament la Llei d’inversió estrangera, en consens amb la resta de grups parlamentaris.

Aquest conjunt d’esmenes reflecteix l’objectiu del Grup Parlamentari de Concòrdia de millorar la legislació existent per assegurar un marc normatiu equilibrat i beneficiós per a la comunitat andorrana. Les modificacions suggerides aborden les preocupacions actuals sobre l’accés a l’habitatge i l’impacte de la inversió estrangera en el mercat andorrà.

 

Andorra la Vella, 5 desembre de 2023

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.