Concòrdia defensa limitar el creixement migratori, alhora que s’afavoreix l’arrelament de les famílies nouvingudes
L’informe del Raonador del Ciutadà corresponent a l’any 2024 ha centrat bona part de la sessió de Consell General d’aquest dimarts a la tarda.
Davant l’alerta del Raonador del Ciutadà sobre l’augment de menors en situació irregular, el president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha assenyalat que el problema de la immigració il·legal que comença a patir Andorra és fruit de la regulació que hi ha hagut fins ara, amb l’obertura de quotes i l’augment dels requisits per poder reagrupar. Per això ha plantejat al Govern una moderació progressiva a la baixa dels requisits per al reagrupament familiar (l’Executiu va incrementar els ingressos mínims el juny de 2023), alhora que es limitin les quotes d’immigració, especialment pel que fa als permisos de residència sense treball i de residència i treball per compte propi. Dues prioritats que considera compatibles. “Hem de protegir les famílies andorranes i també les nouvingudes, si volem una societat arrelada amb les nostres tradicions i la nostra llengua”, ha manifestat Escalé, recordant que aquests infants, que no són responsables de l’actuació del seu progenitor, veuen afectat el seu dret a la salut. “Volem que les famílies se sentin a casa i no tinguin el neguit de marxar ràpidament. Ens fa més bé l’estabilitat d’un nucli familiar que s’instal·la al Principat, que no el que ha de marxar en pocs anys per no haver pogut reagrupar o per inestabilitat”, ha conclòs, sense oblidar que “no podem recompensar aquells que incompleixen la legalitat”.
Pel que fa al model penitenciari, al qual també fa referència el Raonador del Ciutadà en el seu informe, Cerni Escalé ha proposat al Govern impulsar un estudi compartiu de les condicions penitenciàries a Andorra respecte a altres països que puguin ser de referència, pel que fa a aspectes com les hores d’arrest en cel·la o l’increment del nombre de persones internes que requereixen medicació, que s’ha incrementat notablement segons les dades publicades per la institució defensora dels drets dels ciutadans. El conseller general de Concòrdia ha assenyalat la importància d’assegurar que tenim les eines perquè les persones que han estat en situació d’arrest puguin contribuir de manera positiva en la societat.
Primer pas perquè Andorra garanteixi una prestació subsidiària de l’Estat a les víctimes de violència de gènere
La Proposició de llei per modificar la Llei per l’erradicació de la violència de gènere i la violència domèstica ha estat acceptada a tràmit parlamentari i pròximament s’iniciarà el treball en comissió. El text l’han presentat conjuntament tots els grups parlamentaris i el conseller general no adscrit, amb l’excepció d’Andorra Endavant. La modificació permetrà aixecar la reserva d’esmena sobre l’article 30 del Conveni d’Istanbul i adaptar la legislació andorrana al que estableix el conveni internacional, alhora que proporcionarà un mecanisme reparador a les víctimes de violència de gènere, garantint-los un sistema de prestacions econòmiques subsidiàries quan els agressors no puguin pagar immediatament. “És un avenç importantíssim en la protecció de les dones que pateixen violència masclista”, ha expressat la presidenta suplent del grup parlamentari, Núria Segués, recordant que la Proposició de llei ni elimina ni minimitza la responsabilitat de l’agressor, tal com va declarar en un article del grup parlamentari Andorra Endavant. El que fa és garantir que la víctima no quedi desemparada, i assegura que l’Estat, que avança la compensació econòmica, la reclami posteriorment a l’obligat, pel delicte que ha comès, ha explicat Segués, concloent que “això no és substituir l’agressor; això és protegir la víctima”. La consellera general de Concòrdia ha demanat a Andorra Endavant “respecte a la veritat i no generar confusió a la ciutadania”, lamentant que la formació no fes cap aportació quan es van realitzar els treballs del text en comissió.
La tasca de la comissió d’estudi de l’urbanisme finalitzarà el 31 de gener de 2026
Per unanimitat de tota la cambra, el Consell General ha validat la proposta d’allargar els treballs de la Comissió d’estudi que analitza les accions i mesures tècniques d’ordenació del territori i urbanisme a implementar un creixement urbanístic sostenible. Havien de finalitzar aquest mes de juny i continuaran fins al 31 de gener de 2026. L’objectiu és disposar de més temps per aprofundir en les qüestions pendents. El conseller general de Concòrdia i alhora president d’aquesta comissió, Jordi Casadevall, ha insistit al Govern que és important poder disposar dels estudis de capacitat de càrrega parroquials, així com de les conclusions de l’estudi de capacitat de càrrega nacional, encara que siguin preliminars.
Llum verd a diverses lleis de caràcter tècnic
El Consell General ha aprovat per assentiment la Llei del Codi de Duana, amb l’objectiu d’introduir els últims avenços de la normativa de la Unió Europea pel que fa a la digitalització de procediments, canvis de terminologies i modificacions de terminis, entre altres. En definitiva, modificacions tècniques que tenen l’objectiu de garantir la correcta aplicació de l’Acord duaner. El conseller general Pol Bartolomé ha recordat que aviat es compliran 35 anys de l’adopció d’aquest acord, que “continua representant una de les polítiques públiques més exitoses i duradores de la nostra història”, ha dit. Bartolomé ha posat en valor la feina d’aquells andorrans que “van ser capaços d’obtenir un grandíssim resultat per Andorra”.
També per assentiment ha prosperat la modificació de la Llei de control de les mercaderies sensibles (el tabac, especialment), per tal de millorar el control sobre el transport i garantir salvaguardes que preservin la salut pública.
Finalment, la cambra ha decidit, per unanimitat, que Andorra s’adhereixi al Protocol sobre la prohibició de l’ús en la guerra de gasos asfixiants, tòxics o similars i de mitjans bacteriològics.