Concòrdia reclama una llei marc que reguli la llibertat religiosa
La sessió de Consell General d’aquest dijous ha estat curta i amb poc protagonisme per als temes que marquen l’actualitat, com l’habitatge o el creixement urbanístic sostenible.
S’ha iniciat donant llum verd al Projecte de Llei qualificada del Registre d’entitats religioses. La presidenta suplent del grup parlamentari, Núria Segués, ha assenyalat que és “un pas endavant per reconèixer i protegir les comunitats religioses al nostre país” i ha destacat els dos grans objectius que s’assoleixen amb aquest text: atorgar personalitat jurídica a aquestes entitats i crear un instrument essencial (el registre) per garantir el dret a la llibertat religiosa. Segués, però, ha anat més enllà d’aquest instrument administratiu, i ha remarcat que és imprescindible treballar per desenvolupar una llei marc que reguli, de manera integral, la llibertat religiosa i de culte, que per ara no existeix. És a dir, una llei que “asseguri l’exercici del dret, evitant buits legals que puguin derivar en desigualtats en el tractament de les confessions religioses” i que “garanteixi la tolerància, el pluralisme i el respecte mutu”, ha argumentat.
La consellera general de Concòrdia ha lamentat que les esmenes que va presentar el grup parlamentari amb la voluntat de regular algun aspecte de la pràctica religiosa no prosperessin. Consistien, d’una banda, en mantenir un mínim de cinc persones físiques per inscriure’s al registre, considerant que vint, tal com recull la llei, “podria semblar excessivament restrictiu i una forma de control social”. I, d’altra banda, reformular la definició d’entitat religiosa, “eliminant qualsevol ambigüitat o subjectivitat en la interpretació”.
Concòrdia s’absté en la votació del president de l’AFA
El grup parlamentari de Concòrdia s’ha abstingut en el nomenament de l’exministre Eric Jover com a nou president del Consell d’Administració de l’Autoritat Financera Andorrana (AFA), que ha estat escollit només amb els vots favorables de la majoria en segona votació. El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha explicat que la decisió del vot s’ha pres després de mantenir converses amb el sector financer, unànime en donar suport al candidat.
Encara en matèria fiscal i financera, el Consell General també ha ratificat tres nous convenis per eliminar la doble imposició, amb Letònia, Romania i Montenegro. Amb aquests seran vint en total, els convenis d’aquestes característiques que té signats Andorra.