Image Alt

Concòrdia

Cerni Escalé al debat d'orientació política

Concòrdia insta a evitar la improvisació i a les propostes a llarg termini

L’Habitatge, el creixement urbanístic, el poder adquisitiu de la ciutadania i l’Acord d’Associació amb la Unió Europea han centrat el discurs del president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, en el Debat d’Orientació Política.

Escalé ha començat el seu discurs citant diversos exemples de projectes urbanístics que han provocat danys a l’entorn natural amb el seu impacte, com la urbanització Pal 1550 Village Resort, la Gonarda o el Lloser d’Encamp. Obres que esborren el paisatge i que estan destinades, la majoria, a persones no residents. Projectes, pràcticament tots, permesos per governs de Demòcrates, i que han deteriorat la qualitat de vida dels veïns i veïnes sense resoldre el problema de l’habitatge. “Ens hem empobrit per permetre el marge de benefici més elevat d’alguns propietaris”, ha dit.

El president del grup parlamentari de Concòrdia ha citat tres mesures que considera necessàries, davant la voràgine constructiva: la suspensió de nous projectes, la posada en comú dels estudis de capacitat de càrrega i una revisió profunda de la llei del sòl. En aquest sentit, ha anunciat que la formació entrarà a tràmit parlamentari una Proposició de llei de moratòria sobre la nova planificació urbanística. En concret, una moratòria que afecta els plans parcials, la concessió de noves llicències d’urbanització i les edificacions plurifamiliars fora del nucli urbà. La moratòria tindrà una durada màxima d’un any i estarà vinculada a la revisió de la Llei General d’Ordenament del Territori i l’Urbanisme, coneguda com a LGOTU.

Pel que fa a l’habitatge, Cerni Escalé ha considerat “poc responsable”, que el Govern anunciï una Llei Òmnibus amb mesures rellevants sense tenir-la acabada per actuar de manera immediata. En aquest sentit, ha assenyalat que és un avís de cara als especuladors, perquè actuïn ara. Alhora, ha parlat d’una nova realitat: la de les persones benestants envers les desafavorides. I és que, mentre, d’una banda, hi ha una part de la ciutadania que veu com s’estanquen els sous i les seves oportunitats, a l’altra banda la cultura de l’ostentació va en augment. D’aquí la importància de definir un model de país.

Amb tot, Concòrdia celebra que, finalment, el Govern hagi impulsat mesures que la formació va defensar durant la campanya electoral. Llavors, el cap de l’executiu, Xavier Espot, les titllava de “maximalistes, fora de lloc, atemptant contra la llibertat de mercat i fruit de la inexperiència política”, ha dit Escalé. Per això considera que “és un problema democràtic presentar-se a unes eleccions dient una cosa i després fer-ne una altra significativament diferent”.

Contraposar posicions sobre la UE

Amb relació a l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, el president del grup parlamentari de Concòrdia ha compartit l’essencialitat de reforçar els lligams amb la Unió Europea. Per això ha assenyalat que la relació és important i ha centrat el debat en l’encaix que ha de tenir un país petit com Andorra. En aquest sentit, ha citat un seguit d’accions a dur a terme per millorar diversos àmbits, com l’empresarial o les connexions de transport. Per exemple: crear un fons publicoprivat per a la innovació o utilitzar les lleis per crear condicions atractives per a empreses europees en sectors punters i en indústries naixents. Accions que, encara, només depenen d’Andorra.

Cerni Escalé ha alertat que “l’Acord d’Associació ens deixa indefensos davant les majories canviants de Brussel·les”. De fet, ha assenyalat que Andorra deixaria de tenir poder de decisió sobre alguns aspectes cabdals. En clau metafòrica, ha dit que l’Acord seria com afegir un tercer Copríncep com els d’abans de la Constitució, que seria la Unió Europea, cedint, així, una part de la sobirania guanyada amb la Carta Magna. En aquest sentit, ha dit que les petites i mitjanes empreses i els professionals liberals són els que més patirien en aquest procés d’integració al mercat europeu. Tenint en compte que l’Acord d’Associació deixa sense efecte l’Acord Duaner, en el cas que provoqués afectes indesitjats i Andorra hi renunciés, l’economia andorrana acabaria de perdre el diferencial de preus.

D’aquí la necessitat de mantenir l’Acord Duaner, ja que sense aquest “l’economia andorrana perd el seu atractiu comercial”, ha argumentat.

Finalment, el president del grup parlamentari de Concòrdia ha demanat al Govern que publiqui urgentment el text de l’Acord d’Associació amb català, a través de declaració jurada, lamentant que l’executiu estigui intentant convèncer en lloc d’informar, qualificant l’actuació de “propaganda”.

 

A continuació, podeu llegir el discurs íntegre del president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé.

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.