Concòrdia proposa tres modificacions legislatives per fer front a la crisi de l’habitatge
El Grup Parlamentari de Concòrdia ha presentat aquest migdia, en roda de premsa, la seva elecció de proposicions de llei com a via per afrontar l’enfocament legislatiu actual sobre l’habitatge, basada en la cerca d’una solució estructural.
Els consellers generals, Cerni Escalé i Núria Segués, han identificat preocupacions fonamentals relacionades amb els projectes de llei presentats pel Govern, incloent-hi el projecte de llei de mesures sobre els lloguers, de la llei de l’impost així com de la llei d’inversió estrangera.
Pel que fa a la llei de mesures d’estímul i d’estabilitat del mercat d’arrendament, Segués ha començat la seva intervenció indicant que “tot i que votarem en contra del projecte, és necessari que aquesta llei de mesures sobre els lloguers entri en vigor com més aviat millor donat que no tenim altre tipus de regulació per pal·liar el risc que presenta dita situació”.
Segués ha continuat dient que “pensem en tots aquells contractes realitzats entre l’any 2019 i 2023 i que finalitzin el 31 de desembre d’aquest any. Si no entres en vigor aquesta llei, què passaria amb aquests contractes a partir de l’1 de gener? Se’ns dibuixaria un escenari d’inseguretat jurídica”, per acabar incidint en el fet que des de Concòrdia “considerem que és una mesura insuficient i que hauria d’anar acompanyada d’altres elements“, que ha passat a argumentar president del grup parlamentari.
Escalé ha començat la seva intervenció recordant que votaran en contra de la llei de mesures sobre els lloguers, perquè, com ha destacat, “seria hipòcrita plantejar esmenes sobre alguns d’aquests aspectes (com els percentatges) si esmenem específicament els tipus, i no la resta de mesures, que ens semblen malament. Semblaria que estem d’acord amb la resta de mesures (quan no és així), i ens situaria en un escenari en fals”.
Per aquest motiu, Concòrdia ha optat pel camí de les proposicions de llei en lloc de les esmenes amb l’objectiu de buscar una solució estructural. A diferència de les esmenes, Escalé ha comentat que les proposicions de llei “et permeten tenir debats plenaris” i no a porta tancada en comissions, assegurant així “debats oberts i transparents”.
Les propostes estructurals de Concòrdia
Com ha expressat Segués, “pensem que era tan fàcil com prorrogar de nou la llei que es va aplicar l’any 2022” mentre es posen en marxa un seguit de palanques com les que Concòrdia està treballant activament i que aborden de forma estructural el tema de l’habitatge.
En aquest sentit, Escalé ha anunciat que el grup parlamentari entrarà dues proposicions de modificació de llei, a banda de la que es troba en tràmit parlamentari, com és la proposició de modificació de la llei d’inversió estrangera.
En primer lloc, la formació està treballant en una proposició de modificació de la Llei general d’Ordenació del Territori i de l’Urbanisme per revisar els percentatges de cessió, entre altres mesures que no només afectaran a l’habitatge, sinó al territori.
En segon lloc, Escalé ha explicat que s’està treballant una proposició de modificació de l’ordenament tributari andorrà “amb dos objectius principals”. Primer, canviar l’impost de pisos buits per un “impost veritable” sobre aquests. Escalé ha mencionat que “necessitem un impost real, ambiciós i dissuasiu, i no el que es va aprovar en les mesures de la llei del 2022″, recalcant que dels milers de pisos buits existents al país, només van gravar aquest impost en 14 propietats. I segon, la modificació de l’impost de transmissions patrimonials (ITP), per tal que hi hagi un tipus reduït per la primera compravenda i un impost molt més elevat per a les persones o societats que comprin molt.