Núria Segués: “Estem fent un esforç per promoure una igualtat real i, alhora, permetem amb massa laxitud que es consolidin models de negoci com el d’Onlyfans”
Els models de negoci de les autoritzacions de residència a treballadors per compte propi i els projectes per a la zona pirinenca han estat els temes que el grup parlamentari de Concòrdia ha traslladat a la sessió de control al Govern, aquest dijous a la tarda.
Arran de l’anunci d’una nova quota general de 125 autoritzacions d’immigració de residència i treball per compte propi, anunciada aquesta setmana pel Govern, i després de les polèmiques declaracions d’un dels gestors d’Onlyfans, també aquesta setmana, la presidenta suplent del grup parlamentari, Núria Segués, ha traslladat a l’Executiu la possibilitat de denegar futures autoritzacions de residència a treballadors per compte propi si la seva activitat està vinculada a sectors de baix valor afegit, com en el cas citat.
En primer lloc, Segués ha lamentat la incongruència d’haver aprovat una Llei Òmnibus fa poques setmanes, que ha de contribuir a rebaixar la pressió sobre l’habitatge i garantir un model de creixement més sostenible, i que ara s’obri una nova quota d’autoritzacions d’immigració. “Això no només agreuja la crisi de l’habitatge, sinó que incrementa la pressió als serveis públics i perpetua un model de creixement descontrolat”, ha expressat.
En segon lloc, la consellera general de Concòrdia ha lamentat la manca de filtres en l’atorgament de noves autoritzacions. “El problema és que, actualment, prima la quantitat per damunt de la qualitat”, assenyalant que si aquesta tipologia d’autoritzacions s’exhaureixen en un temps rècord és perquè “Andorra és altament atractiva”, de manera que es podria filtrar i escollir millor, acceptant només aquelles activitats que poguessin tenir un impacte positiu en l’economia. “Es tracta d’assegurar que les que s’instal·len al país compleixen uns criteris de responsabilitat social i aporten un valor afegit”, ha dit Núria Segués. Una possibilitat, la de seleccionar, que ha volgut recordar que en el cas d’entrar en vigor l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, desapareixerà.
Finalment, pel que fa a models de negoci com el d’Onlyfans, Núria Segués ha lamentat que mentre es fa un esforç des de les escoles, les associacions feministes i les institucions per promoure una igualtat de gènere real i efectiva, es permeti amb massa laxitud que es puguin consolidar. “Sota l’aparença d’emprenedoria digital, promouen i blanquegen indústries dedicades a la mercantilització del cos de la dona i a l’explotació sexual, i els converteixen en activitats lucratives”, ha argumentat. Segués ha alertat que la gran majoria de creadores de contingut són dones i que moltes d’aquestes, possiblement, recorren a aquestes plataformes per necessitat, no pas per una elecció realment lliure. “Això no és empoderament, és coacció”, ha conclòs.
Reforçar l’espai pirinenc
El president del grup parlamentari, Cerni Escalé, ha manifestat la importància de reforçar els vincles amb els territoris veïns “per a un veritable espai pirinenc”. Ha plantejat l’establiment d’un tractat internacional que el doti d’una administració funcional autònoma, pensant especialment en la subàrea urbana d’Andorra i la Seu d’Urgell. No pas perquè la ciutat catalana es converteixi en l’àrea metropolitana del Principat, tal com ha dit recentment l’economista Gonzalo Bernardos, en una conferència organitzada per l’Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), sinó per afrontar conjuntament el repte del desenclavament i perquè puguin emergir moltes de les propostes. “Des de Concòrdia volem aportar el nostre suport a un nou espai Andorra Pirineus, de l’Aran fins a la Cerdanya i l’Arieja, en matèria de protecció del medi natural, serveis, infraestructures i cultura”, ha expressat Escalé, recordant que es pot desenvolupar de forma paral·lela, independentment de quin sigui el resultat de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea.
El conseller general de Concòrdia ha plantejat dues propostes concretes a la ministra d’Afers Exteriors, que aquesta s’ha compromès a estudiar. D’una banda, estendre les emissions d’Andorra Televisió a la resta del Pirineu, tal com ja passava fa uns anys. I, d’altra banda, tenint en compte les dificultats per trobar professionals especialistes en l’àmbit de la salut, la possibilitat d’establir un sistema de col·laboració estructurada per serveis, més enllà de l’actual pel que fa a infraestructures.