Miquel Puig: “Aquest acord d’Associació no ajudarà a diversificar l’economia”
Més de 200 persones van assistir, aquest dilluns, al primer acte públic que Concòrdia organitzava en relació amb l’Acord d’Associació amb la Unió Europea. La sala d’actes del Comú d’Escaldes-Engordany va quedar petita per escoltar el posicionament del partit respecte de l’Acord i la conferència del doctor en Ciències Econòmiques, Miquel Puig, un dels assessors contractats per la formació en el procés d’anàlisi del text.
Miquel Puig va començar la seva exposició contextualitzant la situació econòmica d’Andorra i recordant alguns dels principals problemes que té, a parer seu, l’economia del país, com la baixa productivitat, l’elevat preu de l’habitatge o el pes excessiu del sector de la construcció. Uns problemes, aquests, la solució pels quals “no vindrà de fora” va expressar. De fet, va ser molt clar des de l’inici pel que fa a l’Acord d’Associació negociat amb Brussel·les, assenyalant que està formulat d’acord amb un diagnòstic equivocat, ja que no ajudarà a diversificar l’economia, sinó tot el contrari. “L’obertura no és el camí”, va dir, afegint que “l’Acord crea més problemes que solucions”. I la seva explicació rau en el fet que quan un país s’obre, s’especialitza, just el contrari de diversificar-se, perquè perd tot allò en què és excel·lent i només manté allò en què és molt bo; de manera que si no és molt bo en res, es queda sense res. Puig va argumentar que Andorra no hauria d’estar obsessionada amb la diversificació perquè “aquest tema el teniu resolt”, fent referència als dos sectors principals de l’economia del país, el turisme i el financer. “Totes les projeccions diuen que el turisme va a més”, va assenyalar.
Per tal de millorar la productivitat del país, l’assessor de Concòrdia va enumerar sis aspectes que poden ser molt importants i que són: millorar la formació dels treballadors, augmentar el valor afegit del turisme, protegir el sector financer, controlar la construcció, limitar i seleccionar la immigració i augmentar a poc a poc el salari mínim. Uns objectius que depenen únicament d’Andorra i no pas de l’Acord d’Associació amb la Unió Europea, va remarcar Miquel Puig, malgrat reconèixer que un acord amb la Unió Europea és indispensable.
Concòrdia detalla els motius que la posicionen en contra de l’Acord d’Associació
Abans de l’exposició del doctor en Economia, Miquel Puig, Concòrdia va explicar detalladament tots els motius que fan que es posicioni en contra de l’Acord d’Associació que Andorra ha negociat amb la Unió Europea. La copresidenta del partit i vicepresidenta del grup parlamentari, Núria Segués, va recordar la cronologia dels fets fins al dia d’avui i les línies vermelles del text, com la lliure prestació de serveis pels professionals liberals europeus a dins del Principat o el manteniment del monopoli d’Andorra Telecom i Feda, entre altres. “No volem aquest Acord d’Associació amb Europa tal com s’ha negociat”, va expressar Segués, afegint que “aquest mecanisme d’entrada al mercat únic no és la via d’apropament a les institucions europees”, concloent amb la idea del partit d’explorar altres vies amb Brussel·les.
Sobre la relació d’Andorra i la Unió Europea en va parlar el conseller general Pol Bartolomé, expressant que “a Andorra predomina un sentiment d’apatia i un clima de desconfiança envers el model econòmic actual”. D’aquí que “a tantíssima gent li fa por que aquest Acord amb la UE acabi de fer irreversible un model d’Andorra amb el que no hi creuen i del qual no se senten que hi formen part”, va dir. Per això, Bartolomé va defensar que els polítics “tenim el deure i la responsabilitat de plantejar alternatives que siguin creïbles i que evitin un xoc frontal entre Andorra i Brussel·les”, assenyalant que cal posposar l’accés al mercat interior europeu i reforçar primer l’economia del país.
Finalment, el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, va explicar els desafiaments econòmics que planteja l’Acord d’Associació. En el cas de discrepàncies amb la UE, per exemple, qui decidirà serà el Tribunal de Justícia de la UE; o en la lliure circulació de capitals, l’Acord “posa fre als bloquejos que el Govern pugui autoritzar qualsevol inversió estrangera immobiliària”, de manera que es pugui dirigir aquesta inversió cap a sectors d’alt valor afegit. A més, la població pot créixer un 35% en dotze anys i hi haurà empreses andorranes que podran ser substituïdes per negocis forans. Escalé, doncs, va apostar per renegociar “per poder trobar una aproximació menys traumàtica al mercat únic”, deixant clar que Concòrdia no vol viure al marge d’Europa. “Hem de trobar un marc de relació estable”, que no és aquest Acord d’Associació. I d’aquí la qüestió retòrica del conseller general: “preguntem-nos si ha de ser Andorra qui ha de signar l’Acord més ambiciós que ha signat mai la Unió Europea amb un Estat tercer”.
Totes aquelles persones que no van poder assistir o seguir en directe l’acte d’aquest dilluns, el poden recuperar aquí.