Concòrdia demana un esforç amb el compliment de la Llei del català
La revisió dels salaris dels funcionaris i la protecció de la identitat andorrana són les dues qüestions que el grup parlamentari de Concòrdia ha traslladat al ple del Consell General, durant la sessió de control al Govern d’aquest dijous.
Cerni Escalé ha posat de manifest que la Llei de la llengua pròpia i oficial, aprovada pel Consell General fa més d’un any, no s’està aplicant com caldria. “Veiem cada dia al carrer que hi ha poca predisposició d’utilitzar el català”, ha dit el president del grup parlamentari, afegint que “tenim la sensació que es dubta a l’hora d’emprendre la part punitiva del procés”. De la trentena d’expedients sancionadors que s’han obert només dos han acabat amb una sanció. En aquest sentit, la consellera general Maria Àngels Aché, ha posat de manifest la dificultat del procés per presentar una queixa en cas d’incompliment, amb una sèrie de passos no especialment intuïtius i que poden dissuadir a moltes persones de fer-ho. Per això ha demanat al ministeri de revisar-lo.
Pel que fa als entorns de protecció dels béns d’interès cultural, Cerni Escalé ha ressaltat que és “una tasca incompleta molt important”, ja que es tracta d’identificar els elements culturals del nostre país. Ha recordat que de 73 que hi ha declarats, només n’hi ha definits reglamentàriament una quinzena. Alhora, ha insistit en la protecció de l’entorn natural de la construcció desmesurada, recordant que es van autoritzar quatre milions de metres quadrats de noves construccions el 2023. “Reconeixem menys els paisatges i ens coneixem menys pel carrer” ha expressat, traslladant la preocupació a l’Executiu.
Revisió salarial del funcionariat
El conseller general Pol Bartolomé ha expressat que cada cop és major, entre la població andorrana, el sentiment que la diferència de les condicions laborals de dins i fora el sector públic cada cop és més notòria. Ha exposat que el pressupost públic del país s’ha incrementat gairebé un 50% en una dècada, reconeixent que una part rellevant s’associa a la necessitat de millorar determinats serveis públics, com la salut o l’educació. Ara bé, ha manifestat que, a parer seu, una altra part significant és a causa “d’un mal funcionament sistèmic”, que condueix a ampliar contínuament l’estructura administrativa de l’Estat, sense que això aporti millores substancials en el dia a dia de la ciutadania ni en la qualitat del servei que s’ofereix.
Bartolomé també ha posat de manifest una petició de l’Empresa Familiar Andorrana (EFA), d’optimització dels recursos de l’Estat, així com la necessitat de reforçar la coordinació entre administracions en matèria salarial, “en pro de l’interès general d’Andorra”. A més, ha recordat la importància de desenvolupar els reglaments de la carrera professional que hi ha pendents, per a poder impulsar el creixement horitzontal dels funcionaris dins l’administració.