Image Alt

Concòrdia

Cerni Escalé sobre la Llei Òmnibus: “Necessitem una llei molt més ambiciosa”

El Projecte de llei per al creixement sostenible i el dret a l’habitatge, altrament conegut com a Llei Òmnibus, ha protagonitzat la sessió de Consell General d’aquest dijous a la tarda, arran de l’esmena a la totalitat presentada pel grup parlamentari Andorra Endavant.

El president del grup parlamentari de Concòrdia, Cerni Escalé, ha estat contundent en la seva intervenció, recordant, d’entrada, que la llei “ha estat indegudament tramitada”, tenint en compte les matèries tan diverses que tracta, com les mesures pels pisos buits o per controlar la immigració, i que s’haurien d’haver treballat particularment a les corresponents comissions, en comptes de fer-ho únicament des de la de Finances. “La Llei Òmnibus és una mala pràctica legislativa”, ha insistit.

Escalé ha estat crític amb els retards acumulats amb aquest Projecte de llei, recordant que el Govern va trigar mig any a presentar les mesures, després del debat monogràfic sobre l’habitatge del novembre de l’any passat, i després van passar quatre mesos més fins que no va entrar el text a tràmit parlamentari. “Si algú volia especular sabia que era el moment per fer-ho”, ha expressat, afegint que en un any els preus dels pisos s’han incrementat un 20%, segons Estadística. “Identifiquem els problemes, però no les solucions”, ha lamentat, tot recordant que Concòrdia ha presentat fins a tres proposicions de llei i cap d’elles ha estat acceptada per la majoria parlamentària. En aquest sentit, el conseller general ha criticat la falta de voluntat del Govern per arribar a consensos amb la cambra parlamentària. Per això ha demanat bona predisposició als grups de la majoria per arribar a acords durant el treball de les esmenes en comissió, que començarà pròximament.

Cerni Escalé ha aprofitat el seu discurs per recordar els tres eixos que, segons Concòrdia, han de seguir les mesures que han de permetre garantir la sostenibilitat del territori i una qualitat de vida per a tots els ciutadans i ciutadanes, i que són: limitar el creixement excessiu de la població, normes més garantistes per frenar el creixement desbocat de la construcció i un marc tributari que impedeixi l’especulació immobiliària. I en aquest sentit van la seixantena d’esmenes que ha presentat el grup. Malauradament, ha lamentat que el Govern no estigui disposat a impulsar cap d’aquests aspectes, ja que la resposta davant de l’increment dels preus de l’habitatge és un parc públic de lloguer a preu assequible i més ajudes socials, que l’únic que fan és promoure encara més la competitivitat del mercat immobiliari. “La responsabilitat principal la tenim els legisladors d’aquesta cambra i, sobretot, els consellers generals de la majoria, per no plantejar mesures més decidides que aturin la construcció desbocada i l’increment de preus”, ha manifestat el conseller general, que ha llançat una pregunta retòrica a l’Executiu: “Estarà disposat a impulsar una execució forçosa per a la sortida dels pisos buits al mercat?”. A més, ha recordat que hi ha una resolució aprovada fa un any perquè l’Executiu impulsi el registre de la propietat i el termini s’exhaureix a principis de l’any vinent.

El grup parlamentari de Concòrdia ha votat en contra de l’esmena a la totalitat a la Llei Òmnibus, argumentant que comparteixen la direcció del text però no les mesures. “Necessitem una llei molt més ambiciosa i que adreci les causes del problema de l’habitatge al nostre país”, ha conclòs Cerni Escalé.

Validació dels comptes generals del 2022 només amb els vots favorables dels grups de la majoria

Durant la sessió parlamentària d’aquest dijous també s’han aprovat les liquidacions dels comptes generals de l’any 2022. “Un fet extraordinari”, ha volgut assenyalar el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, havent passat gairebé dos anys. “En els 23 anys d’existència del Tribunal de Comptes mai s’ha estat capaç de fer en sis mesos el seu informe de fiscalització”, ha remarcat, malgrat que ho recull la Llei General de les Finances Públiques. Concòrdia considera que seria més adequat debatre el tancament dels comptes un any després i, si és necessari, aprovar-los un cop el Tribunal de Comptes hagi finalitzat la fiscalització.

Dels comptes del 2022, Cerni Escalé ha volgut posar de manifest que el Govern va executar menys del 50% de les inversions reals previstes, essent l’únic país d’Europa amb una inversió inferior al 5% de la liquidació.No estem mirant a llarg termini”, ha alertat, sinó que només es pensa en els problemes actuals i no amb previsió de futur. El conseller general de Concòrdia també ha mencionat alguns dels incompliments recollits pel Tribunal de Comptes, com contractacions directes que haurien de ser per concurs, retribucions addicionals no justificades a entitats com Andorra Recerca + Innovació i contractacions tècniques sense complir amb els principis de mèrit i d’igualtat. També el no lliurament dels comptes de BPA per part de l’AREB, perquè puguin ser fiscalitzats. “És important que la fiscalia andorrana persegueixi amb els mateixos barems tots els casos susceptibles de provocar un il·lícit penal”, ha expressat Cerni Escalé. D’aquí que Concòrdia hagi votat en contra de la liquidació dels comptes d’aquesta entitat i s’hagi abstingut de les liquidacions dels comptes de la resta, essent els grups parlamentaris de la majoria els únics que han votat a favor en els dos casos.

Llum verd a la modificació de la llei de solvència, liquiditat i supervisió d’entitats bancàries i empreses d’inversió

En matèria fiscal i bancària, el Consell General ha aprovat un text que actualitza una llei aprovada fa sis anys, amb un conjunt de regulacions internacionals que harmonitzen les normes a partir de les quals les autoritats estatals exerceixen les tasques de supervisió en els bancs. El conseller general Pol Bartolomé ha recordat que, amb el pas dels anys, i malgrat les reticències inicials, “aquest acord s’ha acabat convertint en un dels pilars de l’Andorra contemporània”, si tenim en compte que el país adopta, periòdicament, “normativa europea amb una certa agilitat”. En aquest sentit, ha qüestionat “si els consellers generals disposem de les eines adequades per complir, de manera efectiva, amb la nostra tasca de control parlamentari”, quan es tracta de textos complexos com aquest i en els quals es fa imprescindible disposar d’un bon assessorament tècnic. Per això Bartolomé ha plantejat la possibilitat de fer un replantejament dels recursos de què disposa el Consell General, aprofitant que hi ha obert un procés de reforma del reglament de la institució.

Moció per millorar les condicions dels interns del centre penitenciari

La sessió de Consell ha finalitzat amb l’aprovació per assentiment de la moció presentada pel grup parlamentari socialdemòcrata per millorar les condicions dels interns del centre penitenciari. “Ha arribat l’hora d’exigir mesures absolutament necessàries per dignificar la institució i les persones que la viuen de prop”, ha expressat la consellera general Maria Àngels Aché, per justificar el vot favorable de Concòrdia. Aché també ha defensat les esmenes presentades pel grup parlamentari, dirigides a millorar les condicions de les persones recluses que pateixen patologies mentals i a modificar la legislació vigent per millorar la condició de tots els presos. En aquest sentit, ha expressat que “quan algú ha comès una falta ha de ser castigat i ha de complir amb la sentència imposada, però també cal garantir-los unes condicions respectuoses amb els drets humans”, recordant les recomanacions del Consell d’Europa, en especial, les relatives a condicions d’allotjament, la interacció social, el treball a la presó i les activitats d’oci. L’última esmena instava el Govern a fer la dotació de recursos econòmics i humans suficients per implementar aquestes millores i garantir que la seva aplicació sigui efectiva.

La moció final s’ha resolt, finalment, instant el Govern que en el termini màxim d’un any faci un estudi per determinar els recursos i mitjans necessaris per millorar l’atenció dels interns (en especial aquells que tenen malalties o trastorns de salut mental) i procedeixi, un cop elaborat i analitzat l’estudi, a modificar la legislació vigent necessària i, si s’escau, definir un espai i un programa detallat d’accions per aquests interns.

Necessites contactar amb Concòrdia?

Doncs aquí et deixem les dades de contacte!

C. Ciutat de Valls, 14

AD500 Andorra la Vella

Segueix-nos:

Estàs a un clic de contactar amb Concòrdia.

Només has d’omplir un senzill formulari.