Adeu, Línia Circular
Encara recordo el moment en què vam saber que arribaves. Quina bona notícia! Per fi un autobús que passava a prop de casa. I no només això, sinó que també hi parava! En un tres i no res, Línia Circular (LC), vas començar a formar part de la nostra vida. Amb tu anàvem a l’hospital, a portar els infants a l’escola, a comprar, a fer un tràmit administratiu al Comú o a Govern… I també t’aprofitàvem els caps de setmana, per arribar al cinema, al Parc Central… La teva ruta entre les parròquies centrals ens acostava allà on ho necessitàvem, sense la necessitat d’agafar el cotxe.
Eres un bus familiar, que ens has fet connectar entre els usuaris habituals. A primera hora del matí, en silenci i mig adormits, ens acostaves a la feina. Més tard i amb més disbauxa, ens ajudaves a arribar amb els nostres fills i filles a l’escola. Durant el dia, molts padrins i padrines l’utilitzaven per anar a comprar. Trobaré a faltar trobar-me amb la senyora Maria, veïna de l’avinguda del Pessebre, que amb el seu carret arribava al centre, sense necessitat d’haver de molestar els fills perquè l’acompanyessin. I a última hora del dia, cansats, ens retrobàvem molts dels matiners a la parada i compartíem la jornada. Moltes vegades, depèn de l’hora, ja no podies ni asseure’t!
Per als veïns i veïnes d’Escaldes-Engordany, especialment de la part alta, la Línia Circular era molt més que un bus, era una eina de vida quotidiana. Ens permetia moure’ns amb facilitat, connectar amb els serveis bàsics i, sobretot, fer-ho sense necessitat de treure el cotxe del garatge. A partir d’ara, però, només hi ha dues parades al centre de la parròquia, ja que es prioritza el pas de les línies per la carretera de l’Obac.
El Govern va presentar la reestructuració “integral” de les línies de transport públic argumentant que sorgia d’un estudi tècnic i d’un procés participatiu, amb l’objectiu de millorar la qualitat, reduir els temps de trajecte i ampliar la cobertura territorial. És cert que a partir d’ara podem arribar molt més ràpid i directe a les parròquies altes, ja que les línies que porten a Canillo, Soldeu, el Pas de la Casa i Ordino no faran tantes parades; però arribar al centre d’Escaldes-Engordany i Andorra la Vella serà més complicat per a molta gent.
No oblidem que a les parròquies centrals és on hi ha la majoria dels serveis administratius essencials i la gran àrea comercial del país. Per a un jove potser no serà un problema haver de caminar un quart d’hora més per arribar a la feina, però per a un pare o mare amb cotxet o per a una persona gran que ha d’anar a l’hospital potser sí.
Em pregunto si les persones encarregades d’aquesta reestructuració són usuàries del transport públic? Voler captar més usuaris diversificant el servei, fent-lo més eficient i reduint l’ús del vehicle privat és un bon objectiu. Ara bé, fer-ho sense que això suposi un cost humà i social, és més complicat. I en aquest cas, qui ha pagat els plats ha estat la Línia Circular.
Com ho farà la gent gran, persones amb mobilitat reduïda o altres col·lectius vulnerables per anar al metge? Com ho faran els usuaris de parròquies altes com Ordino o la Massana, que treballen al centre d’Escaldes-Engordany, per arribar-hi amb certa facilitat?
Ara que ja no existeixes, LC, penso en totes les històries compartides durant els trajectes d’uns minibusos, cada cop més plens. Ens trobàvem moltes generacions al teu interior. Érem usuaris que ens coneixíem i ens reconeixíem. Per això, avui no hem perdut només una línia de transport públic que connectava el centre del país: hem perdut una línia familiar que connectava persones. Formaves part de la meva rutina i de la de molta gent que, ara, amb més o menys transbords, o fins i tot tornant a agafar el cotxe, haurem d’aprendre a viure sense tu. Una línia que ajudava a reduir el trànsit, les emissions i la dependència del vehicle privat. Una línia que mirava endavant.
Gràcies per tot, Línia Circular!
Elena González, afiliada de Concòrdia