Cerni Escalé, en relació amb la campanya de comunicació de l’Acord d’Associació: “La democràcia és impossible sense que la gent estigui realment informada”
L’Acord d’Associació amb la Unió Europea, el català i les accions de suport a familiars cuidadors de persones dependents han centrat les preguntes del grup parlamentari de Concòrdia a la sessió de control al Govern d’aquest dijous a la tarda.
En relació amb l’Acord d’Associació i, especialment, amb la campanya de comunicació endegada pel Govern, el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, ha volgut remarcar que no és ètic i que va en contra de les bones pràctiques internacionals la manera com s’està explicant l’Acord, en el sentit que l’Executiu només està compartint els aspectes positius i no els negatius. “Ens preocupa aquest biaix”, ha dit Escalé, ja que en el cas d’iniciar-se una campanya sobre un aspecte que s’ha de sotmetre a un referèndum, hi ha d’haver espais per a totes les veus, tant a favor com en contra. “La democràcia és impossible sense que la gent estigui realment informada”, ha insistit Escalé. A més, s’ha mostrat crític amb el fet que s’estiguin utilitzant recursos públics per la dita campanya, que busca influir en el sentit del vot, posant d’exemple les xarxes socials de la secretaria d’Estat per a les Relacions amb la Unió Europea. “El deure de neutralitat no és dels partits, és de l’Estat”, ha assenyalat el conseller general de Concòrdia.
Pel que fa al referèndum, Cerni Escalé ha posat de manifest la importància d’una modificació legislativa, per tal de tenir un marc jurídic clar en el moment de la votació. Escalé ha assenyalat que amb l’actual Llei qualificada del règim electoral i del referèndum, “no hi ha un marc legal definit com reclama un referèndum com aquest”.
El president del grup parlamentari, Cerni Escalé, també ha aprofitat la pregunta a la sessió parlamentària per transmetre la preocupació de la formació pel fet que no s’hagi fet una anàlisi global de l’impacte que l’Acord d’Associació pot tenir a l’economia andorrana. En aquest sentit, ha recordat que el Govern podia dur a terme estudis d’impacte abans de cloure les negociacions, preveient diversos escenaris. “El que més ens preocupa és el sentiment que el Govern no tenia una direcció clara d’on volia arribar amb les negociacions de l’Acord d’Associació”, ha argumentat Escalé, que ha avançat que Concòrdia està a l’espera de rebre els resultats de diversos informes que ha encarregat sobre l’Acord.
No s’estan impulsant sancions en relació amb l’ús de la llengua catalana
Una altra pregunta, formulada també pel president del grup parlamentari, feia referència a les actuacions dutes a terme pel Govern des de l’aprovació de la nova Llei de la llengua pròpia i oficial, pel que fa a comunicació institucional, obertura d’expedients sancionadors i previsions de compliment dels requisits lingüístics en les renovacions dels permisos de residència. Cerni Escalé ha exposat la preocupació pel fet que en una majoria de comerços del país no es dirigeixen al client en català quan aquest ho fa, i ha recordat la inquietud pel fet que des de l’entrada en vigor de la primera Llei del català, el 1999, el Govern no hagi imposat cap sanció, malgrat estar previst legislativament. En aquest sentit, ha assenyalat que ara la llei és molt clara pel que fa al procediment sancionador, en casos considerats greu com és aquest, establint que s’ha de sancionar. Per això s’ha mostrat sorprès que el Govern, d’acord amb el Departament de Comerç i Turisme i amb l’assessorament del ganivet jurídic, hagi decidit no començar a sancionar fins al gener de 2025. “El Govern incompleix la llei”, ha volgut deixar clar Escalé, perquè no s’està utilitzant el procediment sancionador que hi ha en vigor.
La ministra de Cultura ha explicat que des del mes de maig s’han tramitat 45 queixes, de les quals 16 han estat resoltes sense cap sanció, 12 s’han arxivat per manca de concreció i 17 estan pendents de revisar, sense que tampoc hi hagi hagut visites d’ofici per part del departament corresponent. El conseller general de Concòrdia ha insistit que la nova llei és “molt garantista”, però que si no s’aplica, serveix de poc. Per això ha avançat que si a partir de l’any vinent no es compleix la llei, el grup parlamentari valorarà portar la qüestió als tribunals. Arran de les explicacions de la ministra, el president del grup parlamentari, Cerni Escalé, ha entrat, aquesta mateixa tarda, una demanda d’informació sobre els informes o assessoraments escrits del Gabinet Jurídic del Govern, respecte a l’aplicació de la Llei del català, des que es va aprovar al Consell General, l’abril d’aquest any.
La prestació econòmica per tenir cura d’un familiar amb una malaltia greu, el 2025
La ministra d’Afers Socials ha avançat, arran d’una pregunta de la consellera general Maria Àngels Aché, que s’han iniciat converses per tal que, al llarg del 2025, es pugui establir una prestació econòmica per a les persones que han de tenir cura d’un familiar amb una malaltia greu. Aché ha argumentat que la piràmide demogràfica, amb un 20% de la població que supera els 65 anys i les previsions estadístiques que marquen un augment important els pròxims anys, assenyala “la necessitat urgent de tenir les infraestructures, recursos i serveis adequats per fer-hi front”. En aquest sentit, ha recordat a la ministra Trini Marín que, en una compareixença l’octubre de l’any passat, va assenyalar que la seva voluntat era tenir aquesta prestació avançada a inicis d’aquest any. La ministra no ha pogut donar detalls sobre la dita prestació i la consellera general de Concòrdia ha aprofitat per traslladar-li l’esperança “que sigui una prioritat”.